Open Office son sürümü indirmek için Tıklayın
Özgür ofis yazılımları paketi OpenOffice.Org, güncellemeler ve düzeltmelerle dolu 4.1.1 sürümünü duyurdu. Projenin resmi sayfasından duyurulan yenilikler, kullanıcılarını çok mutlu edecek gibi duruyor. Lafı hiç uzatmadan, yeniliklerden bahsetmeye başlayalım:
Hızlı Başlangıç Süreleri: OpenOffice 3.0’dan beri hem Writer hem de Calc, başlangıç sürelerini %46 oranında kısalttı. Geliştiricilerimizin yaptığı testlere dayanan bu sonuçlar, işletim sistemine ve donanım özelliklerine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Aşağıdaki tabloda OpenOffice.org’un 3.2 sürümüyle nihayet eski 2.4 serisinin hızını yakaladığını hatta geçmeye başladığını görebilirsiniz! (Not: Küçük rakam= Daha hızlı)
ODF Desteği: OASIS tarafından uluslararası elektronik/dijital belgelerin depolanma biçimi olarak Açık Belge Biçimi (ODF) standardı kabul edilmişti. Bu standartla birlikte çalışabilirlik, akıllı bilgi değişimi ve aramalarının önemi artıyor. Örneğin, bugün herhangi bir bilgisayar sisteminde oluşturulan ofis belgelerinin, geleceğin teknolojisi de dâhil olmak üzere herhangi bir yerdeki diğer bilgisayar sistemleri tarafından da okunabilmesini garantiliyor. OpenOffice.org 3.2, OASIS ODFF/Açık Formül de dâhil olmak üzere ODF 1.2 ile uyumlu hale gelmek için büyük gelişme gösterdi. Zaten yazılım da artık kullanıcıları, genişletilmiş ODF 1.2 özelliklerinin kullanılmaya başlaması konusunda uyaracak. Belge bütünlüğünü kontrol sistemi artık bir ODF belgesinin, özellikle ODF 1.2 belgelerinin, ODF özelliklerinin uygun olup olmadığını kontrol edecek. Eğer belgelerde bir tutarsızlık bulunursa, belge bozuk belge olarak etiketlenecek ve OpenOffice.org belgeyi onarım teklifinde bulunacak.
Daha Fazla Belge Türüne Destek
- OpenOffice.org 3.2, diğer ofis belge türlerine olan desteğini de geliştirdi. Desteklenen belge tipleri: MS Word 2007 (*.docx,*.docm); MS Word 2007 temaları (*.dotx,*.dotm); MS Excel 2007 belgeleri (*.xlsx, *.xlsm); MS Excel 2007 ikili belgeleri (*.xlsb); MS Excel 2007 temaları (*.xltx, *.xltm); MS Powerpoint 2007 sunumları (*.pptx, *.pptm); MS Powerpoint 2007 temaları (*.potx, *.potm), OLE nesneleri, form kontrolleri ve tablo özetleri ve MS Excel 2007 belgeleri (*.xlsx, *.xlsb) okunabiliyor. Parola korumalı Microsoft Word 97/2000/XP dosyalarının şifre desteğiyle kaydedilmesini sağlamakta (Microsoft Office standardı olan RC4 algoritmasını kullanarak). Doctype temelli AportisDoc ve PocketWord filtreleri artık destekleniyor. Böylece bu türdeki dosyalar, dosya türünü seçmeden görüntülenebiliyor.
- Dipnot için OpenType Yazıtipi desteği: Dipnotlarda kullanmak için yüksek kaliteli ve özgür birçok OpenType yazıtipi mevcut. Pardus sitesinden yükleyebileceğiniz bu çok sayıdaki ücretsiz ve özgür yazı tipi biçimlendirme, çıktı alma, PDF olarak kaydetme ve görüntüleme için desteklenmektedir.
- Otomatik kelime tamamlama: Writer bir belge üzerinde çalışırken otomatik düzeltme listesinde yapılan her değişikliği daimi olarak hatırlayabilir. Belgeyi kapatırken çıkan yeni onay kutusu, eklenen kelimelerin listeden kaldırılmasına olanak sağlayarak bu işlevselliği daha da kullanışlı yapmakta.
- MediaWiki desteği artık bir eklenti: Karışıklıkları önlemek için, MediaWiki filtresi artık OpenOffice.org ile beraber otomatik olarak yüklenen bir parçası olmaktan çıktı. Bunun yerine Wiki Publisher’in bir eklentisi olarak sunulacak, böylece filtre güncellemelerinin bir sonraki OpenOffice.org dağıtımını beklemeye gerek duymadan yapılmasına olanak tanınacak.
Calc /Hesap Tablosu
- Hücre Kenarlıkları Artık Birden Çok Seçimi Destekliyor: Daha önce hücre kenarlıkları sadece tek bir hücre aralığına uygulanabilmekteydi. Şimdiyse kenarlıklar seçilen bütün hücrelere uygulanabiliyor. Seçim içinde yer alan dikdörtgen aralıklar listeden seçilebilmekte ve böylece iç/dış kenarlıklar listedeki seçim bütün aralıklara uygulanabilmekte.
- Otomatik tamamlamada ek özellikler: Eğer otomatik tamamlama özelliğinin başladığı hücre bir numara ile başlıyor ve bir numara ile bitiyorsa, ve ilk hücreden sonra hiç boşluk yoksa, son hücreye kadar numaralar artarak devam ediyor. Bu özellikle IP adresleri gibi özel numaraların yazılmasında kolaylık sağlıyor (10.0.0.1 sayısını böylece 10.0.0.2 takip ediyor).
- Geliştirilmiş Sıralama Özelliği: Eğer “Sırala” seçeneği kullanıcının istemediğini düşündüğü bir aralıkla karşılaşırsa, seçimin genişletilip genişletilmemesini soran bir pencere çıkıyor.
- Hücre aralıkları “Artan” ya da “Azalan” yönde sıralandıkları zaman artık hücre biçimleri de hücrelerle birlikte sıralanıyor.
- Daha Kullanışlı Birleştirilmiş Hücreler: Birleştirilmiş hücreler artık panodan diğer birleştirilmiş hücrelere yapıştırılabiliyor. Hata mesajı yerine, eski hücreler ayrılıyor.
- Karmaşık Kopyala/Yapıştır: Calc’ın geliştirilen “Kopyala/Yapıştır” özelliği artık ardışık olmayan birden çok hücrenin kopyalanıp yapıştırılmasına olanak sağlıyor. Kopyalanan veri yatay veya dikey olarak gruplanıp düzenlenerek yapıştırılacak. Kopyalarken oluşturulacak kısıtlamalar da yapıştırırken istenilen şeklin oluşturulmasını sağlayacak.
- Artırılmış İstatistik Fonksiyonları: NORMDIST’in 4. parametresi artık seçime bağlı. “0” ya da “Yanlış” ibaresi olasılık yoğunluk fonksiyonun hesaplamasını yapıyor. Bir değer belirtilmemiş, “Doğru” ya da herhangi başka bir değer girilmişse toplamsal dağılım fonksiyonunu hesaplıyor. Eğer belirtilmezse, dosyalarda geriye uyumluluk olması için “1” yazılıyor.
- Formüllerdeki Satırbaşı Karakter Koruması: Control+Enter tuş ikilisiyle oluşturulan çok satırlı metin hücreleri calc “spreadsheet” formüllerine kaydediliyor. Daha önce satırbaşı karakterleri boşluk karakteriyle değiştirilmekteydi. Satırbaşı karakteri “Arama” yapmak ya da “Vlookup” ya da “Eşleştir” fonksiyonlarının \n düzenli açıklaması ile kullanabilmenizi sağlamaktadır.
- Dizilerde Numerik Dönüşüm: Formül açıklaması yapılırken, dönüşüm belirsizse veya herhangi bir değişim yapılamamaktan dolayı hata alıyorsa diziler numaralara dönüştürülüyor.
- Geliştirilmiş Referans Geçişleri: Formüllerdeki bağlantılı ve ayrık referanslar arasında geçiş yapan Shift+F4 kısayol tuşu artık hücre seçimi içinde kullanılabilecek, aynı zamanda seçilen hücredeki formüle müdahale edilmesini sağlıyor.
- CONVERT_ADD’e birçok yeni değişken: Hesap tablosundaki CONVERT_ADD fonksiyonuna (diğer uygulamalarda CONVERT olarak bilinmekte) OASIS ODFF/ OpenFormula’da belirtilen birçok dönüştürme değişkeni eklendi.
- Yeni UNICODE ve UNICHAR Fonksiyonları: Hesap tablosuna OASIS ODFF/ OpenFormula özelliklerinde de belirtilen yeni UNICODE ve UNICHAR fonksiyonları eklendi.
Draw / Çizim
- Yeni tip yorum: Draw, diğer programlarla işbirliğini desteklemek amacıyla genelde yapışkan notlar olarak bilinen yorumları artık destekliyor.
- Draw’a sayfa sayma özelliği: Draw artık metin alanında “Sayfa Sayımı”nı destekliyor.
Impress / Sunum
- Yeni tip yorum: Impress diğer programlarla işbirliğini desteklemek amacıyla genelde yapışkan notlar olarak bilinen yorumları destekliyor.
- Impress’e sayfa sayma özelliği: Impress artık metin alanında “Sayfa Sayımı”nı destekliyor.
Math / Formül
- Math Menülerinde Değişiklik: Math’taki “Görünüm/Seçim menüsü”, “Görünüm/Formüller” olarak değiştirildi.
Base / Veritabanı
- Kişiselleştirilmiş “Veritabanı Oluşturma Sihirbazı”: OpenOffice.org 3.2 “Veritabanı oluştur” sihirbazında “Yeni veritabanı oluştur” seçeneğinin uygunluğunu kontrol eden yeni seçeneklerle geliyor.
- Veritabanı belgeleri arasında daha kolay sorgu kopyalama: Base artık veritabanı belgeleri arasında sorgu kopyalarken, kopyalanan veri önceden olan bir tablo üzerine yazılmak istenmediği sürece size bir hedef isim sormayacak.
- Veritabanı formları yakınlaştırılabilecek: Veritabanı formları artık diğer dokümanlar gibi yakınlaştırılabilecek. Genel olarak kullanılan Ctrl+Scrool Wheel fonksiyonu Görünüm/Yakınlaştır menüsünde yerini alacak ve durum çubuğundaki yakınlaştırma sürgüsü ile de yapılabilecek.
- Base için daha akıllı aktarım: Kopyalama Panosu sihirbazı artık RTF ya da HTML formatlı bilgilerini veritabanına kopyalamak istediğinizde etkinleşen bir seçim kutusu içeriyor. “İlk satırı sütün adı olarak belirle” olarak etiketlenen seçim kutusu seçildiğinde ilk satır sütun adları olarak aktarılabildiği gibi, seçim yapılmamışken ilk satır normal bilgi satırı olarak aktarılıyor.
Chart / Tablo
- Yeni Chart Tipleri: Çizerge oluşturmanıza yardımcı olan Grafik Sihirbazı artık “Bubble” ve yeni bir değişken olan “Radar” grafiklerini içeriyor.
- Geliştirilen Chart Kullanımı: Chart’ın grafik arayüzü kullanılabilirliği artırmak amacıyla yeniden makyajlandı. “Nesne Özellikleri” etiketini daha özel olan “Format Göstergesi” olarak adlandırıldı. Menüler artık durumlara daha hâkim, ihtiyaç duyulan araçlar sadece bir fare tıklaması uzağınızda. Ayrıntılı bilgi için GullFOSS blog’a bakabilirsiniz.
- Geliştirilmiş Veri Etiketleri: Veri etiketleri özellikleri geliştirildi. Artık veri etiketlerini döndürebilmek mümkün. Bu kullanışlı özellik sayesinde grafiklerdeki sütun etiketleri birbirine karışmayacak.
- Chart Nesneleri için Asya Tipografi Sayfası: Başlık, Gösterge, Eksen ve Bilgi serileri için artık Asya Tipografi sekmesi mevcut. Değişik yazı tipleri için aralık eklemeyi aktif/pasif yapma özelliğine sahip.
Uluslararasılaştırma ve Yerelleştirme
- Yeni Yerelleştirme Dilleri: OpenOffice.org 3.2; Etiyopya Oromo dili [om-ET], Uygurca [ug-CN], Antik Grekçe [grc-GR], Somalice [so-SO], Aşağı [dsb-DE] ve Yukarı Sorbça [hsb-DE], Asturya İspanyolcası [ast-ES], Yiddiş İbranicesi [yi-IL], Umman Arapçası [ar-OM], Sardinyaca [sc-IT] ve bir Ekvador dili olan Quechua [qu-EC] dilleri için yerelleştirme bilgilerini içeriyor.
- Tipik olarak, yerel ayarlar karakter özelliğinden seçilebilmekte ve yazım denetimi yapılabiliyor. Varsayılan yerel ayarlar, belge dili, rakam formatları ve anahat numaralandırması için geçerli. Ayrıntılar için sürüm notlarına bakabilirsiniz.
- Japon İsim Düzeni: Japon Yerel ayarlarında kullanıcı bilgisi sekmesindeki Ad/Soyad sıralaması değiştirildi.
- Grafit Font Teknolojisi Desteği: OpenOffice.org, dünyadaki çeşitli mikro topluluklar ve azınlıklar tarafından kullanılan yaygın olmayan yazı tiplerini daha iyi desteklemek için Grafit font teknolojisini destekliyor.