ETA:CARİ PROGRAM MODÜLÜ
ETA:CARİ, işletmelerin ticari ilişkileri olduğu diğer işletmeler ile ilgili borç/alacak takibatlarını bilgisayarda takip edebilmesine imkan tanıyan bir program modülüdür. Programda cari kartları tanımlanır, bu kartlarla ilgili borç/alacak işlemlerine ait hareket fişleri düzenlenir ve bu hareketlerden doğan sonuç raporları türetilir.
Cari modülünün menü seçenekleri şunlardır:
Cari Kartı,
Yeni Kart, Eski Kart, Toplu Cari Kart Yazdırma, Cari Kart Listesi
Cari Hareket Fişi
Yeni Fiş, Eski Fiş, Fiş Listesi, Hareket Listesi, Toplu Cari Fiş Yazdırma
Raporlar
Cari Kart Listeleri, Ödeme Bilgileri Raporu, Adres Bilgileri Raporu, Muhtelif Parametreler Listesi(*), Kimlik Bilgileri Raporu,
Vade Farkı Listeleri, Vade Farkı Listesi, Ortalama Vade Listesi, Adat Listesi, Ödeme/Yaşlandırma Raporları, Ödeme Raporu, Yaşlandırma Raporu,
Hareket Raporları, Genel Hareket Raporu, Ekstre, Stoklu Ekstre, Risk Analizi, Kredi Analizi, Ciro Listesi, Tahsilat Detay Listesi, Tahsilat Özet Listesi, Özel Koda Göre Tahsilat Detay Listesi,
Yazışma, Etiket, Kelime İşlem, Mutabakat Mektubu, E-Posta Listesi, Mizan Raporları,
Mizan, Aylık Mizan, İki Tarih Arası Mizan, Mali Analizler, Aylık Yevmiye Toplamları, Mizan Değerleri, Cari Kart Grafikleri, Detaylı Ödeme/Tahsilat Raporu,
Servis, Dosya İşlemleri, Kayıt Düzeltme, Kart-Hareket Kontrolü, Vade Farkı Fişi Oluşturma(*), Kur Farkı fişi Oluşturma(*), Cari Kart Aktarma, Sabit Tanımlar, Parametreler, Fiş Tip Tanımlamaları, Saha Tanımları, Evrak No Tanımları, Muhasebe Bağlantıları, Dizayn Dosyaları, Kart Dizaynları, Hareket Dizaynları, Mutabakat Mektubu Dizaynları, Başlık Tanımları, Muhtelif Saha Başlıkları Tanımları, Muhtelif Flag Başlıkları, Muhtelif Tamsayı Başlıkları, Muhtelif Miktar Başlıkları, Muhtelif Tutar Başlıkları, Muhtelif Döviz Başlıkları, Muhtelif Tarih Başlıkları, Muhtelif Not Başlıkları, Cari Kart Özel Kod Başlıkları, Cari Kart Açıklama Başlıkları, Cari Kart Detay Açıklama Başlıkları, Fiş Özel Kod Başlıkları, Cari Kart Adres Başlıkları, Özel Kod Tanımları, Cari Kart Özel Kodları, Cari Kart Özel Kod 1, Cari Kart Özel Kod 2, Cari Kart Özel Kod 3, Cari Kart Özel Kod 4, Cari Kart Özel Kod 5, Cari Fiş Özel Kodları, Cari Fiş Özel Kod 1, Cari Fiş Özel Kod 2, Cari Fiş Özel Kod 3, Cari Fiş Kalem Özel Kodu, Banka Hesap Özel Kodları, Grup Tanımları, Müşteri/Satıcı Grupları, Sektör Grupları, Bölge Grupları, Tahsilat Grupları, Derece/Uyarılar, Müşteri Dereceleri, Ödeme Uyarıları, Kara Liste Uyarıları,
Cari modülü ile ilgili yardımcı konu başlıkları ayrıca aşağıda gösterilmiştir:
Cari-Muhasebe Entegrasyonu
Not:(*) işareti ile belirtilen bölümler ETA:V.8-SQL Windows Database Edition Versiyonunda bulunmamaktadır.
CARİ KARTI
Konum: \Cari Modülü\Cari Kartı
Bu menü cari kartlarının sisteme kaydedilmesi, gerekli değişiklik ve iptal işlemlerinin yapılması ve kartların dökümü için kullanılır.
Cari Kartı menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
Yeni Kart, Eski Kart, Cari Kart Listesi
YENİ KART
Konum:\Cari Modülü\Cari Kartı\Yeni Kart
Bu bölümden sisteme yeni cari kartları kaydedilir. Ayrıca yeni kart üzerinde iken F6-Kart Listesi butonu ile sisteme daha önce kaydedilmiş cari kartlarından herhangi birisi çekildikten sonra cari kodu ve gerekli bilgileri değiştirilerek yeniden kaydedildiğinde kart kopyalanmış olur. Karşımıza gelen formda ilgili sahalara, tanımladığımız kartla ilgili bilgiler yazılır.
Cari Kartı formu yedi ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Ana Sayfa
· Ek Bilgiler
· Adres/Kimlik Bilgileri
· Muhtelif Parametreler
· Bağlantılar
· Detay Bilgiler
· Resimler
┌ Ana Sayfa ┐
Kartla ilgili genel bilgiler tanımlanır. Ana Sayfa sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Kod/Ünvan Bilgileri ┐
Cari Kodu: Cari kartının kodu yazılır. Serbest bir saha olup rakam ve harflerden oluşabilir. Cari kartları program tarafından cari kodu ile takip edileceği için tanımlanması zorunludur.
Ünvanı: Cari kartının ünvanı yazılır.
Ünvanı 2: Cari karta ait ikinci ünvan yazılır.
Ünvanı 3: Cari karta ait üçüncü ünvan yazılır.
Yetkili 1-3: Cari karta ait yetkili kişiler bu sahalara yazılır.
┌ Özel Kodlar ┐
Özel Kod 1–5: Kartlara herhangi bir ayırım kıstasına göre özel kodlar verilebilir. Bu sayede kartlarla ilgili listelemelerde özel kodlar üzerinden tasnif yapma imkanı sağlanmış olur. Sahalar üzerindeki buton yardımıyla tanımlı özel kodlar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
┌ Vergi/Oda Kayıt Bilgileri ┐
Vergi Dairesi: Karta ait vergi dairesi yazılır.
Vergi Hesap No: Karta ait vergi hesap numarası yazılır.
Özel Kart No: Karta ait takip edilmesi istenen özel bir kart numarası varsa bu sahaya yazılır.
Oda Sicil No: Kartın bağlı olduğu oda sicil numarası yazılır.
┌ Sektör Bilgileri ┐
Müş./Sat.Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu müşteri/satıcı grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle cari kartlarının müşteri/satıcı kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
Sektör Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu sektör grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle cari kartlarının sektör kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
Bölge Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu bölge grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle cari kartlarının bölge kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu cari grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Grup kodu belirtilirse bazı rapor dökümlerinde gruplar bazında toplam alınabilir.
┌ Ek Bilgiler ┐
Kartla ilgili ek bilgiler tanımlanır. Ek Bilgiler sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Açıklamalar ┐
Açıklama 1–5: Karta ait gerekli not ve açıklamalar bu sahalara yazılır.
┌ Kart Çalışma Kontrolü ┐
Çalışma Kontrolu [Hayır/Evet/Sor]: Fiş kayıt işlemi esnasında kartın çalışmasına izin verilip verilmeyeceği belirlenir.
0-Hayır > Kontrol yapılır, cari kartının çalışmasına izin verilmez,
1-Evet > Kontrol yapılmaz, cari kartının çalışmasına izin verilir,
2-Sor > Kontrol yapılır, cari kartının çalışabilmesi için kullanıcının
onayı alınır.
Müşteri Derecesi: Kartın müşteri derecesi yazılır ve kartların belirli şekillerde derecelendirilmesi sağlanır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı dereceler listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Uyarı Mesajı: Fiş giriş işlemleri esnasında cari kodu belirtildikten sonra ekrana gelmesi istenen uyarı mesajı yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı uyarı mesajları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Kara Liste [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse cari kartın kara listeye alınmış olduğu anlaşılır. Çek/Senet modülünden cari karta ait kapama bordrosu düzenlenirken çekin/senedin pozisyonu GEÇERSİZ (GEÇERSİZ posizyonuna ait Kapama Takibi parametresi 2-Kara Liste Takibi olarak belirtilmişse) pozisyonuna getirilirse, program tarafından bu saha otomatik olarak işaretlenir. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Kara Liste Kontrolü parametresinin tanımlanma şekline göre Kara Liste sahası işaretli cari kartlara ait işlem yapılıp yapılmaması kontrol edilebilir.
Kara Liste Mesajı: Kara listeye alınmış cari kartlara ait fiş giriş işlemleri esnasında cari kodu belirtildikten sonra ekrana gelmesi istenen uyarı mesajı yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı kara liste uyarı mesajları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
┌ Ödeme Bilgileri ┐
İskonto Oranı: Karta özel iskonto oranı yazılır. Yazılan bu oran Fatura, İrsaliye, Sipariş vb. fişlerinde genel indirim oranı hanesine * (Yıldız) tuşu ile çekilebilir.
Muafiyet Süresi: Karta ait muafiyet gün süresi yazılır. Yazılan bu muafiyet gün sayısı Fatura, İrsaliye vb. fişlerinde program tarafından fiş tarihine eklenerek otomatik olarak vade sahasını oluşturur.
Hesap Kesim Günü: Karta ait hesap kesim günü yazılır. Aynı zamanda Vade Farklı Listesi bölümünde Referans Tarih hesaplamasında kullanılır.
Tahsil Grup Kodu: Karta ait tahsilat grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı gruplar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Tahsil Açıklaması: Karta ait tahsilat işlemlerinde kullanılacak açıklama yazılır.
Kredi Limiti: Karta ait kredi limiti yazılır. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Kredi Limit Kontrolü parametresinin tanımlanma şekline göre Yeni Satış Faturası kayıt işlemi esnasında kredi limitinin aşılıp aşılmadığı kontrol edilebilir.
Döviz Kodu: Tanımlanan kredi limiti döviz tutarı ise kullanılacak döviz kodu yazılır. Saha
üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Döviz Türü: Tanımlanan kredi limiti döviz tutarı ise kullanılacak döviz türü yazılır. Saha
üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz türleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Risk Limiti: Karta ait risk limiti yazılır. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Risk Limit Kontrolü parametresinin tanımlanma şekline göre Yeni Çek/Senet Giriş Bordrosu kayıt işlemi esnasında risk limitinin aşılıp aşılmadığı kontrol edilebilir.
Döviz Kodu: Tanımlanan risk limiti döviz tutarı ise kullanılacak döviz kodu yazılır. Saha
üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Döviz Türü: Tanımlanan risk limiti döviz tutarı ise kullanılacak döviz türü yazılır. Saha
üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz türleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Teminat: Karta ait teminat tutarı yazılır. Aynı zamanda Risk Analizi raporunda Net Risk hesaplamasında kullanılır.
Sipariş Alım Limiti: Karta ait alış sipariş limiti yazılır. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Alış Sipariş Limit Kontrolü parametresinin tanımlanma şekline göre Yeni Sipariş Fişi kayıt işlemi esnasında alış sipariş limitinin aşılıp aşılmadığı kontrol edilebilir.
Satış Limiti: Karta ait satış sipariş limiti yazılır. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Satış Sipariş Limit Kontrolü parametresinin tanımlanma şekline göre Yeni Sipariş Fişi kayıt işlemi esnasında satış sipariş limitinin aşılıp aşılmadığı kontrol edilebilir.
Vade Farkı Grup Kodu: Karta ait vade farkı işlemlerinde kullanılacak vade farkı grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı gruplar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Ödeme Planı Grup No: Karta ait ödeme planı girişi işlemlerinde kullanılacak ödeme kodu yazılır. Buraya yazılan değer ödeme planı formuna ön değer olarak gelir ve ilgili işlem formunda değiştirilebilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı gruplar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Taksitlendirme Grup No: Karta ait taksitlendirme işlemlerinde kullanılacak taksitlendirme kodu yazılır. Buraya yazılan değer taksitlendirme formuna ön değer olarak gelir ve ilgili işlem formunda değiştirilebilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı gruplar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Mutabakat Tarihi: Karta ait son mutabakat yapılan tarih yazılır.
Mutabakat Tutarı: Karta ait son mutabakat tutarı yazılır.
Sipariş Kontrolü ┐
Alış [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse karta ait alış sipariş işlemlerinde tutar kontrolü yapılır.
En Az Değer: Alış sipariş kontrolü yapılacaksa verilebilecek en az sipariş tutarı yazılır.
En Çok Değer: Alış sipariş kontrolü yapılacaksa verilebilecek en çok sipariş tutarı yazılır.
Satış [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse karta ait satış sipariş işlemlerinde tutar kontrolü yapılır.
En Az Değer: Satış sipariş kontrolü yapılacaksa alınabilecek en az sipariş tutarı yazılır.
En Çok Değer: Satış sipariş kontrolü yapılacaksa alınabilecek en çok sipariş tutarı yazılır.
Sipariş Alış Limit Tutarı: Cari karta ait alış sipariş limiti belirtilir. Cari karta ait alış sipariş tutarı belirtilen limitten fazla olamaz.
Sipariş Satış Limit Tutarı: Cari karta ait satış sipariş limiti belirtilir. Cari karta ait satış sipariş tutarı belirtilen limitten fazla olamaz.
┌ Döviz Kodları/Türleri ┐
Döviz Kodu 1–5: Karta ait döviz kodları yazılır. Sahalar üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Fiş girişi esnasında kart kodu seçildikten sonra döviz kodu sütununda *, *1, *2, *3, *4, *5 yazılarak karta bağlı döviz kodları çekilebilir.
Döviz Türü 1–5: Karta ait döviz türleri yazılır. Sahalar üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz türleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Fiş girişi esnasında kart kodu seçildikten sonra döviz türü sütununda *, *1, *2, *3, *4, *5 yazılarak karta bağlı döviz türleri çekilebilir.
┌ Adres/Kimlik Bilgileri ┐
Kartla ilgili adres ve kimlik bilgileri tanımlanır. Adres/Kimlik Bilgileri sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Adres Bilgileri ┐
Cari Kart Adres Başlıkları bölümünden tanımlanan başlıklara ait adres bilgileri yazılır.
┌ Kimlik Bilgileri ┐
Karta ait kimlik bilgileri yazılır.
┌ Nüfus Cüzdan Bilgileri ┐
Karta ait nüfus cüzdan bilgileri yazılır.
┌ Ehliyet ve Diğer Evrak Bilgileri ┐
Karta ait ehliyet ve diğer evrak bilgileri yazılır.
┌ Bağlantılar ┐
Kartla bağlantılı olarak çalışacak banka hesap bilgileri, kefil bilgileri, muhasebe hesap kodları ve adres seçim bilgileri tanımlanır. Bağlantılar sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Karta Ait Banka Hesap Bilgileri ┐
Kartın çalıştığı bankalar ve bunlara ait hesap bilgileri tanımlanır.
Karta Ait Banka Hesap Bilgileri gridinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
KARTA AİT BANKA HESAP BİLGİLERİ
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
Hesap Kodu
İlgili satırdaki bankanın hesap numarası yazılır.
Banka No (Sistem)
Tanımlanan bankanın numarası yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı banka numaraları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Şube No
Bankaya ait şube numarası yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı şube numaraları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Özel Kod
Bankaya ait özel kod yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı özel kodlar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Açıklama 1-3
Bankaya ait açıklamalar bu sahalara yazılır.
Hesap Tipi
İlgili satırdaki banka hesabının tipi belirtilir.
Ödeme Tip Kodu
İlgili satırdaki banka hesabına ait ödeme tip kodu belirtilir.
Kredi Kartı No
Cari karta ait kredi kartı tanımlaması mevcut ise kredi kartı numarası belirtilir.
Son Kullanma Tarihi
İlgili kredi kartına ait son kullanma tarihi belirtilir.
Otomatik Ödeme Onayı
Bu saha evet anlamında işaretlenirse ilgili banka hesabına otomatik ödeme onayı verilmiş olur.
┌ Kefil Bilgileri ┐
Kefil Bilgileri 1-5: Karta ait kefil kodları bu sahalara yazılır. Sahalar üzerindeki buton yardımıyla tanımlı kefil kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Not:Bu bölüm ETA:V.8-SQL versiyonunda bulunmamaktadır.
┌ Muhasebe Bağlantı Bilgileri ┐
Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Bağlantı Şekli parametresi “1-Cari Kartından” olarak tanımlanmışsa cari kartlara ait muhasebe hesap kodları bu bölümde yer alan Muhasebe Kodu sahasından alınır.
Hesap Çalışma Tipi [Müşteri/Satıcı]: Tanımlanan muhasebe hesabının Müşteri veya Satıcı olarak çalıştığı belirtilir.
Muhasebe Kodu: Cari karta ait muhasebe hesap kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı hesap kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
┌ Adres Seçimi ┐
Yazışma [İşyeri/Sevk/Yetkili 1-3/…]: Karta ait yazışma işlemlerinde kullanılacak adres tipi seçilir.
Fatura [İşyeri/Sevk/Yetkili 1-3/…]: Karta ait faturalama işlemlerinde kullanılacak adres tipi seçilir.
Sevk [İşyeri/Sevk/Yetkili 1-3/…]: Karta ait sevkiyat işlemlerinde kullanılacak adres tipi seçilir.
Not: Cari modülü genel parametrelerinde belirtilen adres değerleri bu sahalara default değer olarak gelir.
┌ Seviye Kontrolü ┐
Seviye No: Karta ait kullanıcı seviye no’su yazılır. Programa girilirken belirtilen kullanıcı koduna ait kullanıcı kartında tanımlı seviye koduna bağlı seviye no’su ön değer olarak gelecektir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı kullanıcı seviye no’ları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
┌ Muhtelif Parametreler ┐
Kartla ilgili muhtelif parametreler tanımlanır. Muhtelif Parametreler sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Kullanıcı Tanımlı Kontroller ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen kontrol parametreleridir. Değer olarak Evet/Hayır anlamında onay işaretleri verilir. Space tuşuna basarak veya mouse ile çift tıklayarak onay verilir veya onay kaldırılır. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Flag Başlıkları bölümünden tanımlanır.
┌ Kullanıcı Tanımlı Tamsayılar ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen sayılardır. Değer olarak tamsayı formatında sayı yazılabilir. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Tamsayı Başlıkları bölümünden tanımlanır.
Örnek Değer: -99 999 999 ile 999 999 999 arası değer alabilir.
┌ Kullanıcı Tanımlı Miktarlar ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen sayısal sahalardır. Değer olarak miktar formatında sayı yazılabilir. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Miktar Başlıkları bölümünden tanımlanır.
Örnek Değer: 1.250 (1 Kilo 250 Gram)
┌ Kullanıcı Tanımlı Tutarlar ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen sayısal sahalardır. Değer olarak tutar formatında sayı yazılabilir. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Tutar Başlıkları bölümünden tanımlanır.
┌ Kullanıcı Tanımlı Dövizler ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen döviz tutarı ve döviz kodu sahalarıdır. Sahalar üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Döviz Başlıkları bölümünden tanımlanır.
┌ Kullanıcı Tanımlı Tarihler ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen tarih sahalarıdır. Değer olarak tarih yazılabilir. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Tarih Başlıkları bölümünden tanımlanır.
┌ Kullanıcı Tanımlı Notlar ┐
Kullanıcı tarafından başlığı ve kullanım amacı belirlenebilen açıklama sahalarıdır. Bu parametrelerin başlıkları Muhtelif Not Başlıkları bölümünden tanımlanır.
Not:ETA:V.8-SQL versiyonunda Muhtelif Parametreler sekmesi bulunmamaktadır.
┌ Detay Bilgiler ┐
Kullanıcı tarafından başlığı, tipi, boyu ve kullanım amacı belirlenebilen detay bilgi sahalarıdır. Bu bilgilerin başlıkları ve tanımlamaları Cari Kart Detay Açıklama Başlıkları bölümünden yapılır.
Not:ETA:V.8-SQL versiyonunda Detay Bilgiler sekmesi bulunmamaktadır.
┌ Resimler ┐
Karta ait resim dosyaları tanımlanır.
Bkz. Resim İşlemleri
CARİ KARTI İŞLEMLERİ
Simge
İşlem
Açıklama
ESC-Çıkış
Bir önceki bölüme dönülür.
F1-Yardım
Bulunulan bölümle ilgili yardım alınır.
F2-Kayıt
Ekrandaki bilgi kayıt edilir.
Kayıt
Ekrandaki bilgi kayıt edilir.
(Ý+F2) Shift+F2
Ekrandaki bilgi kayıt edilir ve yeni kart ekranı gelir.
Ctrl+F2
Ekrandaki bilgi kayıt edilir, bir sonraki karta geçilir. (Eski H.)
Alt+F2
Ekrandaki bilgi kayıt edilir, bir önceki karta geçilir. (Eski H.)
F3-İptal
Ekrandaki bilgi iptal edilir. (Eski Kart)
F4-Yazdır
Ekrandaki bilgi yazıcıya/dosyaya yazdırılır..
Görüntüle
Ekrandaki bilgi görüntülenir..
(Ý+F4) Shift+F4
Ekrandaki bilgi seçilen yazıcıya/dosyaya yazdırılır.
F6-Kart Listesi
Cari kart listesi alınır.
F8-Detay Bilgi
Karta ait özet değerler görüntülenir. (Eski Kart)
Not Sayfası
Kart koduna ait not sayfası açılır. (Eski Kart)
F11-Önceki
Bir önceki karta geçilir-. (Eski Kart)
F12-Sonraki
Bir sonraki karta geçilir. (Eski Kart)
§ ESKİ KART
Konum: \Cari Modülü\Cari Kartı\Eski Kart
Sisteme daha önce kaydedilmiş bir karta ait bilgilere ulaşıp, üzerinde işlem yapmak için bu bölüm kullanılır. Bu bölümde karta ait bilgiler incelenebilir, döküm alınabilir, bilgileri değiştirebilir veya kart iptal edilebilir. Ancak iptal edilecek kart daha önce işlem görmüşse sistemde uyumsuzluklar meydana geleceğinden program tarafından iptal işlemine izin verilmez.
KART ARAMA İŞLEMLERİ
Simge
İşlem
Açıklama
ESC-Çıkış
Bir önceki bölüme dönülür.
F1-Yardım
Bulunulan bölümle ilgili yardım alınır.
F2-Arama
Arama işlemi başlatılır.
F2-Kabul
Bulunan cari kartının içine girilir.
F3-İlk
Arama kıstaslarına uyan ilk cari kartına gidilir.
F4-Önceki
Arama işlemine kıstaslara uyan önceki kayıt için devam edilir.
F5-Sonraki
Arama işlemine kıstaslara uyan sonraki kayıt için devam edilir.
F6-Son
Arama kıstaslarına uyan son cari kartına gidilir.
F6-Kart Listesi
Cari Kart listesi alınır.
Bkz. Eski Karta Ulaşma İşlemleri
§ TOPLU CARİ KART YAZDIRMA
Konum: \Cari Modülü\Cari Kartı\Toplu Cari Kart Yazdırma
Bu bölümden cari kartlarının toplu olarak yazıcıdan dökümü alınır. Bu bölüme girildiğinde karşımıza listeleme aralıkları formu gelir. Herhangi bir döküm kıstası vermeden kart koduna göre sıralı tüm kartların listesi alınabilir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Kart Çalışma Tipi ┐
0-İzin Verilmeyen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilmeyen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
1-İzin Verilen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
2-İzine Bağlı(Uyarılan) Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izine bağlı(uyarılan) kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
§ CARİ KART LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Cari Kartı\Cari Kart Listesi
Bu bölümde cari kartların listesi alınır. Bu bölüme girildiğinde karşımıza listeleme aralıkları ekranı gelir. Herhangi bir döküm kıstası vermeden kart koduna göre sıralı tüm kartların listesi alınabilir. Döküm kıstası verilerek veya sıralama şekli değiştirilerek sadece verilen kıstasa uyan kartların listesi de alınabilir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
q CARİ HAREKET FİŞİ
Konum: \Cari Modülü\Cari Hareket Fişi
ETA:CARİ’de, sistemde kayıtlı cari kartlara ait borç/alacak hareketleri, cari hareket fişleri vasıtasıyla işlenir. İşletmenin yapısına uygun olarak farklı isimlerde fiş tipleri oluşturulabilmektedir. (Devir Fişi, Mahsup Fişi, Tahsil Fişi, Tediye Fişi vb.) Normalde Fatura, Çek/Senet, Kasa vb. modüllerden entegre olarak cari hareket fişleri oluşturulmaktadır. Entegre çalışılmadığı durumlarda, cari modülünden işlem yapılması gerektiği durumlarda veya devir tutarlarının girişi vb. özel durumlarda bu bölüm kullanılmalıdır.
Cari Hareket Fişi menüsü dört alt bölümden oluşmaktadır:
§ Yeni Fiş
§ Eski Fiş
§ Fiş Listesi
§ Hareket Listesi
§ YENİ FİŞ
Konum: \Cari Modülü\Cari Hareket Fişi\Yeni Fiş
Cari borç/alacak hareketleri fişler vasıtasıyla sisteme bu bölümden kaydedilir. Karşımıza gelen ilk formda tanımlı Cari Hareket Fişi seçeneklerinden, istenilen fiş tipi seçilir ve yeni fiş formuna ulaşılır. Normalde fatura, çek/senet, kasa vb. modüllerden entegre olarak cari hareket fişleri oluşturulmaktadır. Entegre çalışılmadığı durumlarda veya devir miktarlarının girişi vb. özel durumlarda bu bölüm kullanılmalıdır.
Yeni Cari Hareket Fişi genel olarak üç ana bölümden oluşmaktadır:
· Fiş üst başlık bilgileri
· Fiş kalem bilgileri
· Fiş toplam bilgileri
Fiş üst başlık bilgileri: Cari hareket fişine ait fiş tarihi, evrak no,cari hesap kodu, karşı cari hesap kodu, fiş özel kodları ve muhtelif ek bilgilerin yazıldığı bölümdür.
Fiş kalem bilgileri: Cari hareket fişine ait kalem satırlarının yazıldığı grid bölümüdür.
Fiş toplam bilgileri : Cari hareket fişine ait toplam bilgilerinin görüntülendiği bölümdür.
FİŞ ÜST BAŞLIK BİLGİLERİ
Cari hareket fişine ait üst başlık bilgileri dört ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Fiş Bilgileri
· Ek Bilgiler
· Düzenleme
· Bağlantılar
┌ Fiş Bilgileri ┐
Fişle ilgili genel bilgiler tanımlanır. Fiş Bilgileri sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
Fiş Tarihi: Fişin tarihi yazılır. ETA:CARİ istenilen tarihe fiş girme imkanı tanımaktadır. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Dönem Öncesine İşlem, Dönem Sonrasına İşlem parametrelerinin tanımlanma şekline göre kaydedilecek fişin, çalışılan dönem kontrolleri yapılabilir.
Evrak No 1: Fişe ait evrak numarası yazılır. Evrak No 1 serbest bir saha olup, ihtiyaca göre rakam veya harfler kullanılarak doldurulabilir. Fişlere evrak numarası vermenin iki ayrı şekli vardır:
1. Numaranın manuel olarak elle verilmesi.
2. Numaralandırma işleminin kayıt esnasında program tarafından otomatik olarak yapılması. Bu işlem için, Fiş Tip Tanımlamaları bölümünden ilgili Evrak No tanımı yapılarak programın her yeni fişe otomatik olarak numara vermesi sağlanabilir.
Evrak No 2: Fişe ait ikinci evrak numarası yazılır.
Evrak No 3: Fişe ait üçüncü evrak numarası yazılır.
Cari Kod: Hareketleri işlenecek cari kart kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı cari kartları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Fişin kalem satırlarında cari kodu ve cari ünvanı sahaları açık ise ve bu sahaya herhangi bir kod yazılırsa, kalem satırlarında cari kodu tanımlanmayan satırların cari kodu olarak bu kod kabul edilir.
Ünvanı: Belirtilen cari kart koduna ait cari kart ünvanı bu sahaya çekilir.
Karşı Cari Kod: Karşılıklı iki cari hesap arasında borç/alacak hareketleri düzenlebilen karşı fişlerde(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Karşı Fiş sahası Evet anlamında işaretlenmiş fişler) karşı cari kart kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı cari kartları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Karşı Ünvanı: Belirtilen karşı cari kart koduna ait cari kart ünvanı bu sahaya çekilir.
Fiş Özel Kod [1-3]: Fişlere herhangi bir ayırım kıstasına göre özel kodlar verme imkanı vardır. Bu imkan kullanıldığında fişlerle ilgili listelemeler veya işlemlerde özel kodlar üzerinden tasnif yapma imkanı sağlanmış olur. Sahalar üzerindeki butonlar yardımıyla tanımlı özel kodlar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
┌ Ek Bilgiler ┐
Fişle ilgili ek bilgiler tanımlanır. Ek Bilgiler sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
Açıklama 1-3: Fişe ait muhtelif not ve açıklamalar bu sahalara yazılır.
Döviz Tarihi: Döviz kurlarının alınacağı tarih yazılır. Bu sahaya bir tarih yazılırsa, döviz çevrimlerinde bu tarihteki kur değerlerine bakılarak çevrim işlemi yapılır. Boş bırakılırsa fiş tarihindeki kur değerleri üzerinden çevrim işlemi yapılır.
Masraf Merkezi: Fişe ait masraf merkezi kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı masraf merkezleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Bu sahaya herhangi bir kod yazılırsa, fişin kalem satırlarında masraf merkezi tanımlanmayan satırların masraf merkezi olarak bu kod kabul edilir.
İşyeri Kodu: Fişe ait işyeri/şube kodu yazılır. Programa girilirken belirtilen işyeri kodu ön değer olarak gelecektir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı işyeri kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle fişin şirkete bağlı olarak çalışan işyeri veya şubelerden hangisine ait olduğu takip edilmiş olur.
┌ Düzenleme ┐
Fişle ilgili düzenleme bilgileri tanımlanır. Düzenleme sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
Hazırlayan: Fişi hazırlayan personelin kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı personeller listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Hazırlama Tarihi: Fişi hazırlama tarihi yazılır.
Hazırlama Açıklaması: Fişin hazırlanması ile ilgili açıklama yazılır.
Kontrol Eden: Fişi kontrol eden personelin kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı personeller listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Kontrol Tarihi: Fişi kontrol etme tarihi yazılır.
Kontrol Açıklaması: Fişin kontrol edilmesi ile ilgili açıklama yazılır.
Onaylayan: Fişi onaylayan personelin kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı personeller listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Onaylama Tarihi: Fişi onaylama tarihi yazılır.
Onaylama Açıklaması: Fişin onaylanması ile ilgili açıklama yazılır.
┌ Bağlantılar ┐
Fişle ilgili bağlantı bilgileri görüntülenir ve kullanıcı seviye no’su tanımlanır. Bağlantılar sekmesinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
Kaynak Program: Fişin oluşturulduğu kaynak program numarası ve ismi gösterilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya müdahale edilemez.
Fiş Referans No: Fişe program tarafından verilen referans numarası gösterilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya müdahale edilemez.
Karşı Fiş Referans No: Bu fişe bağlı karşı fişe program tarafından verilen referans numarası gösterilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya müdahale edilemez.
Muhasebe Fiş Referans No: Bu fişe bağlı olarak entegre oluşan muhasebe fişine program tarafından verilen referans numarası gösterilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya müdahale edilemez.
Seviye No: Fişe ait kullanıcı seviye no’su yazılır. Programa girilirken belirtilen kullanıcı koduna ait kullanıcı kartının seviye koduna bağlı seviye no’su ön değer olarak gelecektir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı kullanıcı seviye no’ları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Başlık bilgileri doldurulduktan sonra fiş kalemleri kısmına geçilir. Fişin bütünü içerisinde beklemeden ve herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan herhangi bir bölüme ulaşılabilir.
FİŞ KALEM BİLGİLERİ
Fiş kalemlerinde görüntülenmesi istenen sahalar Saha Tanımları bölümünden ayarlanabilir.
Fiş kalem bilgileri gridinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
FİŞ KALEM BİLGİLERİ
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
İşlem Cinsi
[1-Fatura/
2-Nakit/
3-Senet/
4-Çek/
5-Dekont/
6-Banka
…………]
İlgili satırda yapılan işlemin cinsi belirtilir. Bu işlem cinsleri sabit olmayıp, işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda Sistem programının İşlem Tip Tanımları bölümünden yeni işlem kodları eklenebilir.
Evrak No
İlgili satırdaki harekete ait evrak no yazılır.
Açıklama
İlgili satırdaki harekete ait açıklama yazılır.
Borç
İlgili satıra ait borç tutarı yazılır.
Yardımcı tuşlar:
“*” : Satırdaki döviz tutarı üzerinden TL çevrimi yapılır.
Alacak
İlgili satıra ait alacak tutarı yazılır.
Yardımcı tuşlar:
“*” : Satırdaki döviz tutarı üzerinden TL çevrimi yapılır.
Döviz Kodu
İlgili satırdaki harekete ait döviz kodu yazılır. Saha üzerindeki butonlar yardımıyla tanımlı döviz kodlarından herhangi birisi de seçilebilir.
Yardımcı tuşlar:
“*” : İşlem yapılan cari kartın birinci döviz kodu çekilir.
“*1” : Cari kartın birinci döviz kodu çekilir.
“*2” : Cari kartın ikinci döviz kodu çekilir.
“*3” : Cari kartın üçüncü döviz kodu çekilir.
“*4” : Cari kartın dördüncü döviz kodu çekilir.
“*5” : Cari kartın beşinci döviz kodu çekilir.
Döviz Türü
İlgili satırdaki harekete ait döviz türü yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı döviz türlerinden herhangi birisi de seçilebilir.
Yardımcı tuşlar:
“*” : Cari kartın birinci döviz türü çekilir.
“*1” : Cari kartın birinci döviz türü çekilir.
“*2” : Cari kartın ikinci döviz türü çekilir.
“*3” : Cari kartın üçüncü döviz türü çekilir.
“*4” : Cari kartın dördüncü döviz türü çekilir.
“*5” : Cari kartın beşinci döviz türü çekilir.
Döviz Tutarı
İlgili satıra ait döviz tutarı yazılır.
Yardımcı tuşlar:
“*” : Satırdaki borç/alacak tutarı üzerinden döviz çevrimi yapılır.
Vadesi
İlgili satırdaki hareketin vade tarihi yazılır.
Valör
İlgili satırdaki hareketin valör tarihi yazılır. Vade farkı vb. vade kontrolü işlemlerinde öncelikli olarak valör tarihi işleme alınır. Bu saha boşsa vade tarihi işleme alınır.
Özel Kod
İlgili satıra ait hareket özel kodu yazılır. Hareketlere herhangi bir ayırım kıstasına göre özel kodlar verme imkanı vardır. Bu imkan kullanıldığında hareketlerle ilgili listelemeler veya işlemlerde özel kodlar üzerinden tasnif yapma imkanı sağlanmış olur. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı özel kodlar listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Kendi Ç/S
İşlem tipi Çek veya Senet olan satırlarda, çek veya senedin kendi çeki/çekimiz veya senedi/senedimiz olup olmadığı belirtilir.
Ödendi Mi?
[ /Evet/Hayır]
İlgili satırdaki hareketin ödenip ödenmediği belirtilir. Aynı zamanda Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Risk Analizinde Ödendi mi?[Evet/Hayır] parametresi işaretli ise, risk analizi hesaplamalarında alacak hareketlerinin Ödendi Mi? Sahasının Evet olması durumunda riskten düşmesi sağlanır.
Açıklama [1-3]
İlgili satıra ait ek açıklamalar yazılır.
Muhasebe Kodu
Entegre muhasebe bağlantısı yapılırken, ilgili satırdaki hareket tutarının entegrasyon tanımlarından bağımsız olarak işlenmesi istenen muhasebe hesap kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı hesap kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Boş bırakılırsa entegrasyon tanımlarındaki ilgili hesap kodları kullanılır.
Masraf Merkezi
Entegre muhasebe bağlantısı yapılırken, ilgili satırdaki hareket tutarının dağıtılacağı masraf merkezi kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı masraf merkezleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
İade İşlem
İlgili satırdaki hareketin iade işlemi olup olmadığı belirtilir.
KDV Vadesi
Vade farkı işlemlerinde kdv tutarının ayrı işleme girdiği durumlar için kdv tutarının vade tarihi yazılır.
KDV Tutarı
Vade farkı işlemlerinde kdv tutarının ayrı işleme girdiği durumlar için harekete ait kdv tutarı yazılır.
Cari Kodu
İlgili satırdaki harekete ait cari kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı cari kartları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Saha Tanımları bölümünden bu sütun ilk sütuna alınabilir. (Karşı fişlerde sadece fişin üst başlık bilgileri bölümünde tanımlanan cari kodu ve karşı cari kodu kullanılır.)
Cari Ünvanı
Cari kodu yazıldıktan sonra karta ait cari ünvanı program tarafından bu sahaya çekilir. Cari Kodu sütununun grid içindeki saha pozisyonu değiştirildiğinde Saha Tanımları bölümünden bu sütun da cari kodundan sonraki sütuna alınabilir.
FİŞ TOPLAM BİLGİLERİ
Cari hareket fiş toplam bilgileri iki ayrı gridden oluşmaktadır:
· Kart Bilgileri
· Fiş Toplamı
┌ Kart Bilgileri ┐
Fiş üst başlık bilgileri bölümünde yer alan cari koduna ait kartın bilgileri görüntülenir. Gridin başlığında kart kodu ve ünvanı, gridin içeriğinde ise karta ait tutar, döviz ve hareket adedi toplamları görüntülenir. Kullanıcı tarafından bu sahalara müdahale edilemez.
┌ Fiş Toplamı ┐
Fişin TL ve Döviz toplamları görüntülenir. Kullanıcı tarafından bu sahalara müdahale edilemez.
CARİ HAREKET FİŞİ İŞLEMLERİ
Simge
İşlem
Açıklama
ESC-Çıkış
Bir önceki bölüme dönülür.
F1-Yardım
Bulunulan bölümle ilgili yardım alınır.
F2-Kayıt
Ekrandaki bilgi kayıt edilir.
(Ý+F2) Shift+F2
Ekrandaki bilgi kayıt edilir ve fiş tipi seçim ekranına dönülür.
Ctrl+F2
Ekrandaki bilgi kayıt edilir ve aynı fiş tipinden yeni fiş ekranı gelir.
F3-İptal
Ekrandaki bilgi iptal edilir. (Eski Fiş)
F4-Yazdır
Ekrandaki bilgi yazıcıya/dosyaya yazdırılır.
F2-Görüntüle
Ekrandaki bilgi görüntülenir..
(Ý+F4) Shift+F4
Ekrandaki bilgi seçilen yazıcıya/dosyaya yazdırılır.
F6-Kart Listesi
Cari kart listesi alınır.
F7-Fiş Listesi
Muhasebe fiş listesi alınır. Yeni fiş ekranında iken F7-Fiş Listesinden herhangi bir fiş seçilirse, fiş kopyalanmış olur.
F8-Detay Bilgi
Fiş üst başlık bölümünde, fişe ait detay açıklama ekranı gelir.
Fiş kalemleri bölümünde, üzerinde bulunulan satırdaki kartın aylık mizan değerleri görüntülenir.
F11-Önceki
Bir önceki fişe geçilir. (Eski Fiş)
F12-Sonraki
Bir sonraki fişe geçilir. (Eski Fiş)
CARİ HAREKET FİŞLERİNDE KULLANILAN YARDIMCI TUŞLAR
“*” (Yıldız) : Fiş üst başlık bölümündeki tarih sahalarında ve fiş kalemleri satırında vade, valör ve kdv vadesi sahalarında “*” tuşuna basılırsa sistem tarihi çekilir.
Fiş kalemleri satırında, tutar(borç/alacak) sahasından döviz tutarı sahasına veya döviz tutarı sahasından tutar(borç/alacak) sahasına kur çevrimi yapılır. Sahalardan birine değer yazdıktan sonra diğer sahada “*” yazılırsa kur çevrimi sağlanmış olur. Çevrim işleminin yapılabilmesi için, ilgili satırda döviz kodu ve döviz türlerinin belirtilmiş olması ve fiş, döviz veya sistem tarihindeki döviz kurlarının girilmiş olması gerekmektedir. Program varsa döviz tarihini alır, yoksa fiş tarihini alır, bu da yoksa sistem tarihi göz önüne alınır.
Ctrl+Insert : Fiş kalemleri bölümünde araya boş satır açılır.
Ctrl+Delete : Fiş kalemleri bölümünde üzerinde bulunulan satır silinir.
§ ESKİ FİŞ
Konum: \Cari Modülü\Cari Hareket Fişi\Eski Fiş
Sisteme daha önce kaydedilmiş bir fişe ulaşıp üzerinde işlem yapmak için bu bölüm kullanılır. Bu bölümde fişe ait bilgiler incelenebilir, döküm alınabilir, bilgileri değiştirebilir, veya fiş iptal edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus düzeltme veya iptal işlemlerinde sadece kaynak programı 02-Cari olan fişlere müdahale edilmesi gerektiğidir. Kaynak programı 02-Cari olmayan fişlere ilgili kaynak fişinden müdahale edilmelidir.
FİŞ ARAMA İŞLEMLERİ
Simge
İşlem
Açıklama
ESC-Çıkış
Bir önceki bölüme dönülür.
F1-Yardım
Bulunulan bölümle ilgili yardım alınır.
F2-Arama
Arama işlemi başlatılır.
F2-Kabul
Bulunan fişin içine girilir.
F3-Önceki
Arama kıstaslarına uyan ilk fişe gidilir.
F4-Önceki
Arama işlemine kıstaslara uyan önceki fiş için devam edilir.
F5-Sonraki
Arama işlemine kıstaslara uyan sonraki fiş için devam edilir.
F6-Son
Arama kıstaslarına uyan son fişe gidilir.
F7-Fiş Listesi
Cari fiş listesi alınır.
F8-Parametreler
Fiş arama kıstasları ile ilgili parametreler tanımlanır.
ESC-Çıkış
Bir önceki bölüme dönülür.
F1-Yardım
Bulunulan bölümle ilgili yardım alınır.
F2-Tamam
Ekrandaki bilgi kayıt edilir.
Bkz. Eski Fişe Ulaşma İşlemleri
§ FİŞ LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Cari Hareket Fişi\Fiş Listesi
Sisteme daha önce kaydedilmiş fişlerin listesini alabilmek için bu bölüm kullanılır. Fişlerin ekrandan listesi alınabilir, yazıcıya/dosyaya yazdırılabilir. Bu bölüme ilk girildiğinde sistem tarihine ait olan ayın ilk ve son günleri listeleme aralıklarındaki Fiş Tarihi sahalarına ön değer olarak gelirler. İstenirse bu tarihler arzu edildiği şekilde değiştirilebilir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Nakli Yekün [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, belirtilen başlangıç tarihinden önceki hareketlere ait toplamlar nakli yekün satırı olarak olarak döküme çıkar.
Tarih Ara Toplamı [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, döküme çıkan her günün sonunda ara toplam alınır.
Bkz. Rapor İşlemleri
4 HAREKET LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Cari Hareket Fişi\Hareket Listesi
Sisteme daha önce kaydedilmiş fişlere ait cari hesap hareketlerinin listesini alabilmek için bu bölüm kullanılır. Hareketlerin ekrandan listesi alınabilir, yazıcıya/dosyaya yazdırılabilir. Bu bölüme ilk girildiğinde çalışma dönemine ait ilk ve son günler listeleme aralıklarındaki Tarih sahalarına ön değer olarak gelir. İstenirse bu tarihler arzu edildiği şekilde değiştirilebilir.
Hareket Listesi iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Listeleme Aralıkları
· Kart Özel Kodları
┌ Listeleme Aralıkları ┐
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Ödenmiş [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, ödenmiş hareketler döküme çıkar.
Ödenmemiş [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, ödenmemiş hareketler döküme çıkar.
Vadesiz Hareketler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, vade tarihi belirtilmemiş hareketler döküme çıkar.
Vadesi Dolmuş Hareketler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, vade tarihi geçmiş hareketler döküme çıkar.
Vadesi Dolmamış Hareketler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, vade tarihi gelmemiş hareketler döküme çıkar.
Borç [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, borç hareketleri döküme çıkar.
Alacak [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, alacak hareketleri döküme çıkar.
Nakli Yekün [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, belirtilen başlangıç tarihinden önceki hareketlere ait toplamlar nakli yekün satırı olarak olarak döküme çıkar.
Tarih Ara Toplamı [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, döküme çıkan her günün sonunda ara toplam alınır.
Listeleme işleminin hangi fiş tipleri için yapılacağı F8-Parametreler bölümünden ayrıca belirlenebilir.
┌ Kart Özel Kodları ┐
Bu bölümde dökümde yer alması istenen kartlara ait kart özel kodları belirtilir.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ TOPLU CARİ FİŞ YAZDIRMA
Konum: \Cari Modülü\Cari Hareket Fişi\Toplu Cari Fiş Yazdırma
Bu bölüm sisteme daha önce kayıt edilmiş olan cari hareketlerinin toplu olarak yazdırılması için kullanılır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Fiş Tipi: Bu bölümde dökümde yer alması istenen cari hareketlerine ait fiş tipi belirtilir. Bu sahasının doldurulması şarttır.
Fiş Belirleme [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse belirtilen fiş tipine uyan fişlerin listesi gelir ve bu ekrandan seçilen fişler dökümde yer alır.
İşyeri Kodu: Bu bölümde dökümde yer alması istenen cari hareketlerine ait işyeri kodu belirtilir.
Masraf Merkezi: Bu bölümde dökümde yer alması istenen cari hareketlerine ait masraf merkezi belirtilir.
q RAPORLAR
Konum: \Cari Modülü\Raporlar
Bu bölümden cari sistemi ile ilgili çok detaylı ve esnek rapor ve listeler alınır.
Raporlar menüsü sekiz alt bölümden oluşmaktadır:
4 Cari Kart Listeleri
4 Bakiye Listeleri
4 Vade Farkı Listeleri
4 Ödeme/Yaşlandırma Raporları
4 Hareket Raporları
4 Yazışma
4 Mizan Raporları
4 Mali Analizler
4 CARİ KART LİSTELERİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Cari Kart Listeleri
Bu menü cari kartları ile ilgili muhtelif bilgilerin listesinin alınması için kullanılır.
Cari Kart Listeleri menüsü dört alt bölümden oluşmaktadır:
§ Ödeme Bilgileri Raporu
§ Adres Bilgileri Raporu
§ Muhtelif Parametreler Listesi(*)
§ Kimlik Bilgileri Raporu
§ ÖDEME BİLGİLERİ RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Cari Kart Listeleri\Ödeme Bilgileri Raporu
Bu bölümden cari kartlarına ait ödeme, tahsilat ve vade farkı grupları ve muhtelif limit değerleri ile ilgili bilgilerin dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ ADRES BİLGİLERİ RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Cari Kart Listeleri\Adres Bilgileri Raporu
Bu bölümden cari kartlarına ait adres bilgilerinin dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Adres bilgileri bölümünde ise döküme çıkması istenen adresler işaretlenir.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ MUHTELİF PARAMETRELER LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Cari Kart Listeleri\Muhtelif Parametreler Listesi
Bu bölümden cari kartlarına ait muhtelif parametrelerin dökümü alınır.
Muhtelif Parametreler Listesi iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Cari Listeleme Aralıkları
· Kullanıcı Tanımlı Kontrol
┌ Cari Listeleme Aralıkları ┐
Döküme çıkacak cari kartları ile ilgili döküm kıstasları belirlenir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
┌ Kullanıcı Tanımlı Kontrol ┐
Döküme çıkması istenen kullanıcı tanımlı sahalar mouse ile çift tıklayarak veya space tuşu ile işaretlenir.
Bkz. Rapor İşlemleri
Not:ETA:V.8-SQL versiyonunda Muhtelif Parametreler raporu bulunmamaktadır.
§ KİMLİK BİLGİLERİ RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Cari Kart Listeleri\Kimlik Bilgileri Raporu
Bu bölümden cari kartlarına ait kimlik bilgilerinin dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
4 BAKİYE LİSTELERİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Bakiye Listeleri
Bu menü cari kartları ile ilgili muhtelif bakiye listelerinin alınması için kullanılır.
Bakiye Listeleri menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Kart Bakiye Listesi
§ Aylık Bakiye Listesi
§ Genel Bakiye Listesi
§ KART BAKİYE LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Bakiye Listeleri\Kart Bakiye Listesi
Bu bölümden cari kartlarına ait bakiye bilgilerinin dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
En Az Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
En Çok Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya az olan cari kartları döküme çıkar.
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ AYLIK BAKİYE LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Bakiye Listeleri\Aylık Bakiye Listesi
Bu bölümden belirtilen aylar arasındaki hareketlerden oluşan cari kart bakiye bilgilerinin dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan parametrelerin çalışma şekli Kart Bakiye Listesi ile aynıdır.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ GENEL BAKİYE LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Bakiye Listeleri\Genel Bakiye Listesi
Bu bölümden belirtilen iki tarih arasındaki hareketlerden oluşan cari kart bakiye bilgilerinin dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan parametrelerin çalışma şekli Kart Bakiye Listesi ile aynıdır.
Bkz. Rapor İşlemleri
4 VADE FARKI LİSTELERİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Vade Farkı Listeleri
Bu menü cari kartlara ait hareketlerden oluşan vade farkı ve ortalama vade listelerinin alınması için kullanılır.
Vade Farkı listeleri iki alt bölümden oluşmaktadır:
§ Vade Farkı Listesi
§ Ortalama Vade Listesi
§ Adat Listesi
§ VADE FARKI LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Vade Farkı Listeleri\Vade Farkı Listesi
Bu bölümden borç ve alacak hareketlerinin vadelerinden kaynaklanan vade farklarının hangi hareketlerden ne kadar oluştuğunun dökümü alınır. Bu bölümde her borç veya alacak evrağıyla bu evrağı kapatan alacak veya borç hareketleri arasındaki vade farkı hesaplanır, diğer bir deyişle vade farkları evrak bazında takip edilir. Vade farkının hesaplanmasında evraklar tarih sırasıyla işleme alınır. Yani müşteriden yapılan bir alacak hareketi daima en eski borç hareketini kapatırken aynı şekilde satıcıya yapılan bir.borç hareketi de en eski alacak hareketini kapatır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
Çalışmamış Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışılan döenm süresince işlem görmemiş olan cari kartlar döküme dahil edilir.
┌ Diğer ┐
Bakiye Kapama [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse kapatılamayan hareketler referans tarihinde kapatılmış gibi işlem görür.
İade Hareketler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse iade hareketler de işleme katılır.
KDV Ayrı Hesapla [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlendiği zaman fatura cinsine sahip cari hareketlerin tutarları, KDV’siz tutar ve KDV tutarı olarak iki ayrı hareket şeklinde işlem görür. KDV’siz tutarın vadesi olarak fatura vadesi, KDV tutarının vadesi olarak ise KDV vadesi baz alınır.
┌ Hesaplama Şekli ┐
Adat Şekli [Borç/Alacak/Genel]: Bu parametre ile vade farkı hesaplamasında kullanılacak adat şekli belirlenir.
1-Borç > Borç hareketleri, alacak hareketleri ile kapatılır,
(Müşteri cari kartları için)
2-Alacak > Alacak hareketleri, borç hareketleri ile kapatılır.
(Satıcı cari kartları için)
3-Genel > Borç veya alacak hareketleri cari kart bakiyesine göre
kapatılır.
Vade Grup Kodu: Vade farkı hesaplamalarında kullanılacak, hesaplama şeklinin ve oranların tanımlı olduğu vade farkı grup kodu seçilir.
Muafiyet Günü: Bu sahaya bir değer verilmesi durumunda vadesi olmayan hareketlere verilen süre kadar muafiyet uygulanır, eğer bu saha boşsa ilgili cari kartta yazılı olan muafiyet değeri kullanılır. (Vade Tarihi = Hareket Tarihi + Muafiyet Günü)
Hesap Kesim Günü: Referans Tarih olarak 3 ve 4 no’lu seçeneklerin seçildiği durumlarda kullanılacak hesap kesim günü belirtilir. Eğer bu saha boşsa ilgili cari kartta yazılı olan hesap kesim günü kullanılır.
Referans Tarih: Fark gün hesaplamasında kullanılacak kapatılan hareketin referans tarihi belirlenir.
1-Vade > Ref.Tarihi=Vade Tarihi (Tavsiye Edilen)
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–Kapatılan Hareketin Vade Tarihi
2-Hareket Tarihi > Ref.Tarihi=Hareket Tarihi
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–Kapatılan Hareketin Tarihi
3-Hareket Tarihi+Hesap Kesim Günü > Ref.Tarihi=Hareket Tarihi+Hesap Kesim Günü
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–(Kapatılan Har.Tarihi+Hesap Kesim Günü)
4-Vade Tarihi-Hesap Kesim Günü > Ref.Tarihi= Vade Tarihi-Hesap Kesim Günü
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–(Kapatılan Har.Vade Tar.-Hes.Kes.Günü)
┌ Sayfa/Toplam Bilgileri ┐
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Ara Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, kapatılan veya kapatılması gereken her referans hareket sonrası ara toplam alınır.
Müşteriler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Hesap Çalışma Tipi parametresi 1-Müşteri olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Satıcılar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Hesap Çalışma
Tipi parametresi 2-Satıcı olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
┌ Hesaplama Başlangıç Tarihi ┐
İlk Tarih [1-Dönem Başlangıç Tarihi/2-Rapor Başlangıç Tarihi]: Bu parametre ile vade farkı hersaplama işlemine hangi tarihten itibaren başlanacağı belirtilir.
1-Dönem Başlangıç Tarihi> Vade farkı hesaplama işlemi dönem başlangıç tarihinden itibaren yapılır. Ancak Rapor Başlangıç Tarihinden sonraki hesaplamalar dökümde yer alır.
2-Rapor Başlangıç Tarihi> Vade farkı hesaplama işlemi Rapor Başlangıç yapılır ve dökümde yer alır.
§ ORTALAMA VADE LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Vade Farkı Listeleri\Ortalama Vade Listesi
Bu bölümden cari kartlara ait borç, alacak, bakiye bilgilerinin ve bu bakiyenin ortalama vadesinin dökümü alınır. Müşteri/Satıcının geçmişte yaptığı geç veya erken ödemeleri baz alınarak kalan bakiyenin hangi tarihte kapatılması gerektiği hakkında bilgi alınır. Döküme çıkan ortalama vade tarihi bakiyenin kapatılması gerektiği tarih anlamındadır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Borç Bakiyeleri Sıfırla [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse sadece bakiyenin son sıfırlandığı veya ters bakiyeye geçtiği hareket ve daha sonraki hareketler işleme katılır.
İade Hareketler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse iade hareketler de işleme katılır.
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
Çalışmamış Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışılan döenm süresince işlem görmemiş olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ ADAT LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Vade Farkı Listeleri\Adat Listesi
Bu bölümden carilerin vade durumlarını eksi ve artı adat şeklinde ve belirli bir dönem itibari ile oluşan vade farkını verilen faiz oranları üzerinden hesaplanır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar adat hesaplama işlemine dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar adat hesaplama işlemine dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar adat hesaplama işlemine dahil edilir.
Çalışmamış Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışılan döenm süresince işlem görmemiş olan cari kartlar adat hesaplama işlemine dahil edilir.
┌ Hesaplama Şekli ┐
Adat Şekli [Borç/Alacak/Genel]: Bu parametre ile vade farkı hesaplamasında kullanılacak adat şekli belirlenir.
1-Borç > Borç hareketleri, alacak hareketleri ile kapatılır,
(Müşteri cari kartları için)
2-Alacak > Alacak hareketleri, borç hareketleri ile kapatılır.
(Satıcı cari kartları için)
3-Genel > Cariye ait bütün hareketleri adat hesabına dahil edilir.
Vade Grup Kodu: Adat hesaplamada kullanılacak, hesaplama şeklinin ve oranların tanımlı olduğu vade farkı grup kodu seçilir.
Muafiyet Günü: Bu sahaya bir değer verilmesi durumunda vadesi olmayan hareketlere verilen süre kadar muafiyet uygulanır, eğer bu saha boşsa ilgili cari kartta yazılı olan muafiyet değeri kullanılır. (Vade Tarihi = Hareket Tarihi + Muafiyet Günü)
Hesap Kesim Günü: Referans Vade olarak 3 ve 4 no’lu seçeneklerin seçildiği durumlarda kullanılacak hesap kesim günü belirtilir. Eğer bu saha boşsa ilgili cari kartta yazılı olan hesap kesim günü kullanılır.
Referans Vade: Hesaplamada kullanılacak kapatılan hareketin referans tarihi belirlenir.
1-Vade > Ref.Tarihi=Vade Tarihi (Tavsiye
Edilen)
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–Kapatılan Hareketin Vade Tarihi
2-Hareket Tarihi > Ref.Tarihi=Hareket Tarihi
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–Kapatılan Hareketin Tarihi
3-Hareket Tarihi+Hesap Kesim Günü > Ref.Tarihi=Hareket Tarihi+Hesap
Kesim Günü
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–(Kapatılan Har.Tarihi+Hesap Kesim Günü)
4-Vade Tarihi-Hesap Kesim Günü > Ref.Tarihi= Vade Tarihi-Hesap Kesim
Günü
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–(Kapatılan Har.Vade Tar.-Hes.Kes.Günü)
Referans Tarihi: Adat ve vade farkı hesaplamalarında baz alınacak tarih belirtilir.
Adat/Vade Farkı [Adat/Vade Farkı]: Hesaplama tipi belirtilir.
1-Adat > Adat hesaplama işlemi yapılır,
2-Vade Farkı > Vade Farkı hesaplama işlemi yapılır.
┌ Diğer ┐
İade Hareketler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse iade hareketleri de adat hesaplama işlemine dahil edilir.
Vadesi Dolmuş [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vadesi dolmuş hareketler adat hesaplama işlemine katılır.
Vadesi Dolmamış [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vadesi dolmamış hareketler adat hesaplama işlemine katılır.
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Müşteriler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Hesap Çalışma Tipi parametresi 1-Müşteri olarak belirtilmiş kartlar adat hesaplama işlemine dahil edilir.
Satıcılar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Hesap Çalışma Tipi parametresi 2-Satıcı olarak belirtilmiş kartlar adat hesaplama işlemine dahil edilir.
4 ÖDEME/YAŞLANDIRMA RAPORLARI
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Ödeme-Yaşlandırma Raporları
Bu menü cari hareketlerin vadeler itibarı ile geleceğe ve geçmişe yönelik olarak belli dönemlere göre analizlerinin yapılabilmesi için kullanılır.
Ödeme/Yaşlandırma raporları menüsü iki alt bölümden oluşmaktadır:
§ Ödeme Raporu
§ Yaşlandırma Raporu
§ ÖDEME RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Ödeme-Yaşlandırma Raporları\Ödeme Raporu
Bu bölümden cari hareketlerin vadeler itibarı ile geleceğe yönelik olarak belli dönemlere göre analizleri yapılır. Örnek olarak, faturaların vadeli düzenlendiği bir çalışma ortamında belirli vadelerde hangi faturaların ödeneceği veya tahsil edileceği bu rapor vasıtası ile borç veya alacak olarak tespit edilebilir. Bu raporun çalışma mantığı olarak ödenmiş ve vadesi geçmiş hareketler dışındakiler işleme alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Ödeme dönemi bölümünde ödeme periyotları başlangıç ve bitiş günleri şeklinde belirlenir.
Liste Tipi [Borç/Alacak]: Bu parametrelerden Borç seçeneği işaretlenirse borç hareketleri, Alacak seçeneği işaretlenirse alacak hareketleri işleme katılır.
Vadesi Geçenler [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vadesi geçen hareketler işleme katılır.
Vadesi İleride Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vadesi ileride olan hareketler işleme katılır.
İşlem Tarihi: Ödenmiş ve vadesi geçmiş hareketlerin ayıklanmasında ve döküme alınmamasında referans tarih olarak bu sahaya yazılan tarih kullanılır.
Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse döküme çıkan her cari kartın sonunda karta ait toplam alınır.
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ YAŞLANDIRMA RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Ödeme-Yaşlandırma Raporları\Yaşlandırma Raporu
Bu bölümden cari hareketlerin vadeler itibarı ile geçmişe yönelik olarak belli dönemlere göre analizleri yapılır. Örnek olarak, faturaların vadeli düzenlendiği bir çalışma ortamında vadesinde ödenmemiş faturalar bu rapor vasıtası ile borç veya alacak olarak tespit edilebilir. Bu raporun çalışma mantığı olarak ödenmiş ve vadesi geçmiş hareketler dışındakiler işleme alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Yaşlandırma dönemi bölümünde yaşlandırma periyotları başlangıç ve bitiş günleri şeklinde belirlenir.
Liste Tipi [Borç/Alacak]: Bu parametrelerden Borç seçeneği işaretlenirse borç hareketleri, Alacak seçeneği işaretlenirse alacak hareketleri işleme katılır.
İşlem Tarihi: Ödenmiş ve vadesi geçmiş hareketlerin ayıklanmasında ve döküme alınmamasında referans tarih olarak bu sahaya yazılan tarih kullanılır.
Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse döküme çıkan her cari kartın sonunda karta ait toplam alınır.
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
Bkz. Rapor İşlemleri
4 HAREKET RAPORLARI
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları
Bu menü cari kartları ile ilgili muhtelif hareket raporlarının alınması için kullanılır.
Hareket Raporları menüsü dokuz alt bölümden oluşmaktadır:
§ Genel Hareket Raporu
§ Ekstre
§ Stoklu Ekstre
§ Risk Analizi
§ Kredi Analizi
§ Ciro Listesi
§ Tahsilat Detay Listesi
§ Tahsilat Özet Listesi
§ Özel Koda Göre Tahsilat
§ GENEL HAREKET RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Genel Hareket Raporu
Bu bölümden cari kartlarına ait belirtilen tarihler arası hareket toplamlarının dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Kart Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse kart mizan değerlerinde bakiyesi olan cari kartları döküme çıkar.
Kart Bakiyesi Olmayanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse kart mizan değerlerinde bakiyesi olmayan cari kartları döküme çıkar.
Hareket Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse tarih dışındaki döküm kıstaslarına uyan hareketler sonucu bakiyesi olan cari kartları döküme çıkar.
Hareket Bakiyesi Olmayanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse tarih dışındaki döküm kıstaslarına uyan hareketler sonucu bakiyesi olmayan cari kartları döküme çıkar.
Yıl Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki çalışma dönem başı ve bitişi parametrelerinde tanımlı tarihler arasındaki hareketlerden bakiyesi olan kartlar döküme çıkar.
Yıl Bakiyesi Olmayanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki çalışma dönem başı ve bitişi parametrelerinde tanımlı tarihler arasındaki hareketlerden bakiyesi olmayan kartlar döküme çıkar.
Dönem Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse belirtilen tarih aralığındaki hareketler sonucu bakiyesi olan cari kartları döküme çıkar.
Dönem Bakiyesi Olmayanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse belirtilen tarih aralığındaki hareketler sonucu bakiyesi olmayan cari kartları döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ EKSTRE
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Ekstre
Bu bölümden cari hareketlerinin cari kartları bazında gruplanmış dökümleri alınır.
Ekstre raporu iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Listeleme Aralıkları
· Muhtelif Parametreler
┌ Listeleme Aralıkları ┐
Döküme çıkacak cari kartları ile ilgili döküm kıstasları belirlenir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Kart Çalışma Tipi ┐
0-İzin Verilmeyen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilmeyen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
1-İzin Verilen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
2-İzine Bağlı(Uyarılan) Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izine bağlı(uyarılan) kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
┌ Sayfa/Toplam Bilgileri ┐
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Nakli Yekün [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, belirtilen başlangıç tarihinden önceki hareketlere ait toplamlar nakli yekün satırı olarak olarak döküme çıkar.
Tarih Ara Toplamı [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, döküme çıkan her günün sonunda ara toplam alınır.
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
Çalışmamış Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışılan döenm süresince işlem görmemiş olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Kart Bilgileri bölümünde ise döküme çıkması istenen kart bilgileri işaretlenir.
Bkz. Rapor İşlemleri
┌ Muhtelif Parametreler ┐
┌ Günlük Çek/Senet Toplama Parametreleri ┐
Çekleri Topla [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse aynı cariye ait tarihleri aynı olan birden fazla çek hareketi varsa bunlar tek satırda toplanarak dökümde yer alır.
Senetleri Topla [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse aynı cariye ait tarihleri aynı olan birden fazla senet hareketi varsa bunlar tek satırda toplanarak dökümde yer alır.
§ STOKLU EKSTRE
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Stoklu Ekstre
Bu bölümden cari hareketlerinin cari kartları bazında gruplanmış stok bilgilerinin de bulunduğu detaylı dökümleri alınır.
Stoklu Ekstre raporu iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Listeleme Aralıkları
· Muhtelif Parametreler
┌ Listeleme Aralıkları ┐
Döküme çıkacak cari kartları ile ilgili döküm kıstasları belirlenir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi olan cari kartlar döküme işlemine dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme işlemine dahil edilir.
Çalışmamış Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışılan dönem süresince işlem görmemiş olan cari kartlar döküme işlemine dahil edilir.
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Nakli Yekün [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, belirtilen başlangıç tarihinden önceki hareketlere ait toplamlar nakli yekün satırı olarak olarak döküme çıkar.
Tarih Ara Toplamı [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, döküme çıkan her günün sonunda ara toplam alınır.
┌ Fatura Toplam Bilgileri ┐
Ara Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse fatura ara toplam bilgisi dökümde yer alır.
KDV [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse faturaya ait KDV bilgisi dökümde yer alır.
ÖTV [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse faturaya ait ÖTV bilgisi dökümde yer alır.
Genel Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse faturaya ait Genel Toplam
bilgisi dökümde yer alır.
┌ Fatura Döküm Şekli ┐
Aynı Stok Kartlarının Tek Satırda Dök [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse stok kodları aynı olan satırlar tek satırda toplanarak dökümde yer alır.
Paket Satırlarında Sadece Paket Satırını Dök [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse paket içeriği dökümde yar almaz. Sadece Paket Kart bilgisi dökümde yer alır.
┌ Muhtelif Parametreler ┐
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Kart Çalışma Tipi ┐
0-İzin Verilmeyen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilmeyen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
1-İzin Verilen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
2-İzine Bağlı(Uyarılan) Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izine bağlı(uyarılan) kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
┌ Günlük Çek/Senet Toplama Parametreleri ┐
Çekleri Topla [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse aynı cariye ait tarihleri aynı olan birden fazla çek hareketi varsa bunlar tek satırda toplanarak dökümde yer alır.
Senetleri Topla [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse aynı cariye ait tarihleri aynı olan birden fazla senet hareketi varsa bunlar tek satırda toplanarak dökümde yer alır.
┌ Sektör Bilgileri ┐
Müş./Sat.Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu müşteri/satıcı grup kodu belirtilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle cari kartlarının müşteri/satıcı kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
Sektör Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu sektör grup kodu belirtilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle cari kartlarının sektör kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
Bölge Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu bölge grup kodu belirtilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Böylelikle cari kartlarının bölge kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
Grup Kodu: Kartın bağlı olduğu cari grup kodu belirtilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Grup kodu belirtilirse bazı rapor dökümlerinde gruplar bazında toplam alınabilir.
Kart Bilgileri bölümünde ise döküme çıkması istenen kart bilgileri işaretlenir.
§ RİSK ANALİZİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Risk Analizi
Bu bölümden müşterilerin yaptıkları alacak hareketlerinden doğan risk durumları ve cari kartlarında tanımlanmış risk limitlerine göre risk oranlarını gösteren döküm alınır. Müşterinin alacak hareketlerinden doğan riskleri ve bakiyesi ile birlikte toplam riski hesap edilip döküme çıkar.
Bu raporda yapılan risk hesaplaması Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Risk Analizinde Ödendi mi? [Evet/Hayır] parametresinin tanımlanma şekline göre farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu parametre işaretlenirse, risk analizi hesaplamalarında alacak hareketlerinin Ödendi Mi? Sahasının Evet olması durumunda riskten düşmesi sağlanır. Parametre işaretlenmezse, vadesi geçmiş tüm alacak hareketleri otomatik olarak riskten düşer.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
İşlem Tarihi: Yukarıda bahsedilen Risk Analizinde Ödendi mi? parametresinin işaretsiz(Hayır) olduğu durumlarda vadesi geçmiş hareketlerin ayıklanmasında ve risk toplamına dahil edilmemesinde referans tarih olarak bu sahaya yazılan tarih kullanılır. Bu sahaya yazılan tarihe göre vadesi geçmiş alacak hareketleri risk toplamına dahil edilmez.
En Az Risk: Bu sahaya bir değer yazılırsa net riski bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
En Fazla Risk: Bu sahaya bir değer yazılırsa net riski bu değere eşit veya az olan cari kartları döküme çıkar.
(Toplam Risk = Alacak Hareketlerinden Oluşan Risklerin Toplamı + Bakiye
Fazla Risk = Toplam Risk – Cari Kartta Tanımlı Risk Limiti
Net Risk = Fazla Risk – Cari Kartta Tanımlı Teminat Tutarı)
Bkz. Rapor İşlemleri
Devir Çek/Senet Kartlarını İşleme Kat [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse devir çek/senet kartları raporda yer alır.
§ KREDİ ANALİZİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Kredi Analizi
Bu bölümden cari kartlarında tanımlanmış kredi limitlerine göre bakiyeleri ile arasındaki kredi oranlarını gösteren kredi analizi dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
En Az Kredi: Bu sahaya bir değer yazılırsa kredi limiti bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
En Fazla Kredi: Bu sahaya bir değer yazılırsa kredi limiti bu değere eşit veya az olan cari kartları döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ CİRO LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Ciro Listesi
Bu bölümden belirtilen tarihler arası yapılan alış/satış toplamlarının cari kartları bazında gruplanmış dökümü alınır. Diğer bir deyişle hangi müşteriye hangi maldan ne kadarlık satış yapıldığı hakkında rapor alınır. Aynı şekilde hangi satıcıdan hangi maldan ne kadarlık alış yapıldığı da görülebilir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Çalışmayan Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, işlem görmeyen cari kartları döküme çıkar.
Çalışmayan Mallar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartla ilgili işlem görmeyen stok kartları döküme çıkar.
Detay Liste [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, döküme çıkan her cari kartın sonunda karta ait ara toplam alınır.
Stok kodları gridinde ise satış toplamları hesaplanacak stok kartları belirtilir. Stok kodları yazılırken wild card (“*” ve “?” karakterleri) kullanılabilir. Bu karakterlerin kullanımına örnek olarak;
STOK KODU
———-
A* > Kodu A ile başlayan stoklar
(A100, A 01, A-01 001, A100 02 vb.)
ABC ??? > Kodu ABC ile başlayan stoklar
(ABC, ABC 01, ABC 01 001, ABC-02 vb.)
?20* > Kodunun ilk karakteri ne olursa olsun ikinci ve üçüncü karakteri
20 ile başlayan stoklar (120, 120 01, 320, 620, 720 vb.)
* > Tüm stoklar
Bkz. Rapor İşlemleri
§ TAHSİLAT DETAY LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Tahsilat Detay Listesi
Bu bölümden açık hesap çalışılan müşterilerin/satıcıların bakiye borçları/alacakları itibarı ile kapanmamış ve valör tarihi gelmemiş evraklarının dökümü alınır. Müşterinin/Satıcının kapanmayan evraklarından kısmen kapanmış evrakları *** ibareleri kullanılarak işaretlenmektedir. Kapatma işlemi yapılırken evraklar tarih sırasıyla işleme alınır. Yani müşteriden yapılan bir alacak hareketi daima en eski borç hareketini kapatırken aynı şekilde satıcıya yapılan bir.borç hareketi de en eski alacak hareketini kapatır.
Tahsilat Detay Listesi iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Listeleme Aralıkları
· Muhtelif Parametreler
┌ Listeleme Aralıkları ┐
Döküme çıkacak cari kartları ve hareket bilgileri ile ilgili döküm kıstasları belirlenir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Tahsilat Toplamı [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, karta ait dökümün sonunda tahsilat toplamı döküme çıkar.
Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, karta ait dökümün sonunda toplam bilgisi döküme çıkar.
Kart Bakiyesi [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, karta ait dökümün sonunda kart bakiyesi döküme çıkar.
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
En Az Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
En Çok Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya az olan cari kartları döküme çıkar.
┌ Muhtelif Parametreler ┐
Valör Günü: Bu sahaya bir değer yazılırsa hareketlerin vadesine veya varsa valör tarihine belirtilen gün kadar valör uygulanır. Valör tarihi gelmemiş hareketler döküme çıkmaz.
(Valör Tarihi yoksa > Valör Tarihi = Vade Tarihi + Valör Gün
Valör Tarihi varsa > Valör Tarihi = Valör Tarihi + Valör Gün)
Bkz. Rapor İşlemleri
§ TAHSİLAT ÖZET LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Tahsilat Özet Listesi
Bu bölümden açık hesap çalışılan müşterilerin/satıcıların bakiye borçları/alacakları itibarı ile kapanmamış ve valör tarihi gelmemiş evrakları toplamının dökümü alınır. Kapatma işlemi yapılırken evraklar tarih sırasıyla işleme alınır. Yani müşteriden yapılan bir alacak hareketi daima en eski borç hareketini kapatırken aynı şekilde satıcıya yapılan bir.borç hareketi de en eski alacak hareketini kapatır. Tahsilat Detay Listesi raporundan farklı olarak evraklar ayrı ayrı listelenmez, sadece bunların toplamından oluşan değerler tek bir satırda döküme çıkar.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
En Az Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
En Çok Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya az olan cari kartları döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ ÖZEL KODA GÖRE TAHSİLAT DETAY LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Hareket Raporları\Özel Koda Tahsilat Özet Listesi
Bu bölümden açık hesap çalışılan müşterilerin/satıcıların bakiye borçları/alacakları itibarı ile kapanmamış ve valör tarihi gelmemiş evraklarının dökümü hareket özel koduna göre alınır. Müşterinin/Satıcının kapanmayan evraklarından kısmen kapanmış evrakları *** ibareleri kullanılarak işaretlenmektedir. Kapatma işlemi yapılırken evraklar tarih sırasıyla işleme alınır. Yani müşteriden yapılan bir alacak hareketi daima en eski borç hareketini kapatırken aynı şekilde satıcıya yapılan bir.borç hareketi de en eski alacak hareketini kapatır.
Özel Koda Tahsilat Detay Listesi iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· Listeleme Aralıkları
· Muhtelif Parametreler
┌ Listeleme Aralıkları ┐
Döküme çıkacak cari kartları ve hareket bilgileri ile ilgili döküm kıstasları belirlenir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
┌ Kart Bakiyesi ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
┌ Kart Çalışma Tipi ┐
0-İzin Verilmeyen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilmeyen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
1-İzin Verilen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
2-İzine Bağlı(Uyarılan) Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izine bağlı(uyarılan) kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Tahsilat Toplamı [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, karta ait dökümün sonunda tahsilat toplamı döküme çıkar.
Toplam [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, karta ait dökümün sonunda toplam bilgisi döküme çıkar.
Kart Bakiyesi [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, karta ait dökümün sonunda kart bakiyesi döküme çıkar.
En Az Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
En Çok Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya az olan cari kartları döküme çıkar.
┌ Muhtelif Parametreler ┐
Valör Günü: Bu sahaya bir değer yazılırsa hareketlerin vadesine veya varsa valör tarihine belirtilen gün kadar valör uygulanır. Valör tarihi gelmemiş hareketler döküme çıkmaz.
(Valör Tarihi yoksa > Valör Tarihi = Vade Tarihi + Valör Gün
Valör Tarihi varsa > Valör Tarihi = Valör Tarihi + Valör Gün)
4 YAZIŞMA
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Yazışma
Bu menü cari kartları ile ilgili muhtelif yazışma raporlarının alınması için kullanılır.
Yazışma menüsü dört alt bölümden oluşmaktadır:
§ Etiket
§ Kelime İşlem
§ Mutabakat Mektubu
§ E-Posta Listesi
§ ETİKET
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Yazışma\Etiket
Bu bölümden cari kartlarına ait bazı sahaların, etiket üzerine dökümü alınır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Sıra Aralığı: Alt alta iki etiket arasında bırakılması istenen aralık değeri yazılır.
Kolon Aralığı: Yan yana iki etiket arasında bırakılması istenen aralık değeri yazılır.
Etiket Adedi: Aynı cari karttan çıkması istenen etiket adedi yazılır.
Yanyana Adet: Aynı satırda yan yana dökülecek etiket adedi yazılır.
Satır İlerleme: Sayfa başından verilmesi istenen boş satır değeri yazılır.
Kolon İlerleme: Satır başından verilmesi istenen boş kolon değeri yazılır.
Not: Etiket parametreleri grubunda bulunan bu parametrelerin default değerleri Parametreler bölümünden tanımlanabilmektedir.
Adres Tipi [İşyeri/Sevk/Yetkili 1-3/…]: Kartlara ait adres bilgilerinin alınacağı adres tipi seçilir.
Etiket satırları üzerine çıkacak sahaların tanımlandığı etiket bilgileri gridinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
ETİKET BİLGİLERİ
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
Saha Kodu
Etiketin ilgili satırı üzerine çıkması istenen saha kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla saha kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Saha kodlarına bağlı kalmaksızın açıklama mahiyetinde çıkması istenen herhangi bir ifade de kullanılabilir.
Saha Adı
Tanımlanan saha koduna ait saha adı yazılır ve bilgi mahiyetinde kullanılır.
X Pos
İlgili satırın etiket üzerindeki satır pozisyonu yazılır.
Y Pos
İlgili satırın etiket üzerindeki sütun(kolon) pozisyonu yazılır.
Boy
İlgili satırdaki sahanın etiket üzerine çıkması istenen boyu yazılır.
Etiket bilgileri gridinde yapılan tanımlamalar ekrana veya yazıcıya döküm alındığında program tarafından saklanmaktadır.
Örnek-1: Bir Etiket üzerine çıkması istenen cari kartına ait bilgiler aşağıda gösterilmiştir:
[CARİ KODU]
[CARİ ÜNVANI]
[YETKİLİSİ]
[1.AÇIKLAMASI]
[2.AÇIKLAMASI]
Etiket üzerine çıkması istenen bu bilgilere göre etiket bilgileri gridinde yapılması gereken tanımlar aşağıda gösterilmiştir:
SAHA KODU SAHA ADI X POS Y POS BOY
———– ——— —– —– —–
CARKOD 1 1 40
CARUNVAN 2 1 40
ADRYETKILI 3 1 40
ADRADRES1 4 1 40
ADRADRES2 5 1 40
ADRADRES3 6 1 40
Örnek-2: Bir Etiket üzerine çıkması istenen cari kartına ait bilgiler aşağıda gösterilmiştir:
KODU : [CARİ KODU]
ÜNVANI : [CARİ ÜNVANI]
YETKİLİ : [YETKİLİSİ]
AÇIKLAMA: [CARİ KARTA AİT 1.AÇIKLAMA]
Etiket üzerine çıkması istenen bu bilgilere göre etiket bilgileri gridinde yapılması gereken tanımlar aşağıda gösterilmiştir:
SAHA KODU SAHA ADI X POS Y POS BOY
———– ——— —– —– —–
KODU : 1 1 9
CARKOD 1 10 40
CİNSİ : 2 1 9
CARUNVAN 2 10 40
YETKİLİ : 3 1 9
CARYETKILI 3 10 40
AÇIKLAMA: 4 1 9
CARACIK1 4 10 40
Bkz. Rapor İşlemleri
§ KELİME İŞLEM
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Yazışma\Kelime İşlem
Kelime işlem bağlantısı, Word programında yazılan metinlerin cari hesap kartlarından alınan bilgilerle birleştirilerek değişik cari hesaplar için çoğaltılabilmesini sağlar. Bu uygulama mutabakat mektupları gibi metinlerin bir seferde birden fazla cari hesap sahibine yollandığı durumlarda kullanılır.
Bu bölümde metin yazılacak firmalar, döküm kıstasları ekranında başlangıç ve bitiş kodları yazılarak belirtilir. Döküm kıstasları belirlendikten sonra F5-WORD butonu yardımı ile Word programı ile birleştirilecek dosya ismi olarak “kelime.txt” ifadesi ön değer olarak gelir. Dosyanın ismi ve oluşturulacağı bölüm istenilen şekilde düzenlenerek diske kaydedilir. Bu dosyada döküm kıstaslarında belirtilen firmalara ait bilgiler yer alacaktır. Bu dosya yaratıldıktan sonra Word programına girilir.
Word programında Araçlar menüsünden “Adres Mektup Birleştir” seçilir. Asıl belge başlığının altındaki “yarat” menüsüne basılır, buradan “Mektup Formları” seçilir. Etkin pencere seçilerek tekrar aynı menüye dönülür. Veri Al menüsünden “Veri Kaynağı Aç” sahasına basılarak “kelime.txt” dosyası çağrılır. Dosya Dönüşümü formunda “Düz Metin” seçeneği seçilir ve Tamam butonuna basılır. “Ana belge düzenle” seçeneği onaylanır.
Bu işlemlerden sonra Word ekranının üst tarafına “Birleştirme Alanı Ekle” sahası gelir. Bu sahada Eta’da kullanılan alanlar vardır. Bu alanlar hazırlanacak metnin içinde çıkması istenilen yere göre yerleştirilir.
Metni yazdırmadan önce öngörünüm almak için “Birleşik Verileri Görüntüle” butonu kullanılır, yazıcıdan döküm almak içinse “Yazıcıya Birleştir” butonu kullanılır. İstenirse dosyaya kayıt yapılabilir.
Dosyaya aktarılacak sahaların tanımlandığı dosya bilgileri gridinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
DOSYA BİLGİLERİ
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
Saha Kodu
Dosyaya aktarılması istenen saha kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla saha kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Saha kodlarına bağlı kalmaksızın açıklama mahiyetinde çıkması istenen herhangi bir ifade de kullanılabilir.
Saha Adı
Tanımlanan saha koduna ait saha adı yazılır ve dosyaya bu adla aktarılır.
Boy
İlgili satırdaki sahanın dosyaya aktarılması istenen boyu yazılır.
Dosya bilgileri gridinde yapılan tanımlamalar Word bağlantısı yapıldığında program tarafından saklanmaktadır.
Örnek: Oluşturulacak dosyaya aktarılması istenen cari kartına ait bilgiler aşağıda gösterilmiştir:
[CARİ KODU], [CARİ ÜNVANI], [YETKİLİSİ], [BAKİYESİ]
Dosyaya aktarılması istenen bu bilgilere göre dosya bilgileri gridinde yapılması gereken tanımlar aşağıda gösterilmiştir:
SAHA KODU SAHA ADI BOY
———– ————- —–
CARKOD KODU 40
CARUNVAN ÜNVANI 40
CARYETKILI YETKİLİ KİŞİ 40
CARBAKIYE BAKİYESİ 18
Bkz. Rapor İşlemleri
§ MUTABAKAT MEKTUBU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Yazışma\Mutabakat Mektubu
Bu bölümden çalışılan cari hesaplarla hesap mutabakatı yapılabilmesi için mutabakat mektubu dökümü alınır. Mutabakat mektubunun metni, kullanıcı tarafından daha önceden hazırlanmış bulunan dizayn dosyası ile belirlenir. Bu bölümde kullanılan dizayn dosyaları Mutabakat Mektubu Dizaynları bölümünde tanımlanır.
Dizayn dosyalarının içeriği konusunda detaylı bilgi “cari.txt” dosyasında verilmiştir.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Yetkili Kişi [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse “Yetkili” ifadesi yerine yazışma adresinde tanımlı yetkilinin adı soyadı döküme çıkar.
Mutabakat Tarihi: Bu sahaya bir tarih yazılırsa belirtilen tarih itibarı ile bakiye rakamları döküme çıkar. Boş bırakılırsa karta ait son bakiye rakamları döküme çıkar.
En Az Bakiye: Bu sahaya bir değer yazılırsa bakiyesi bu değere eşit veya fazla olan cari kartları döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ E-POSTA LİSTESİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Yazışma\E-Posta Listesi
Bu bölümden cari kartlarına ait e-mail adreslerine e-posta gönderimi yapılır.
Bu bölümde kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
E-Posta Adresleri bölümünde cari kartlarda tanımlı adreslerdeki hangi e-posta adresine gönderim yapılacağı belirlenir.
Adres bilgileri bölümünde ise e-posta gönderilmesi istenen adres bilgileri işaretlenir.
F5-Gönder butonu ile Elektronik Posta (E-Mail) Gönderme formuna ulaşılır. Formun kullanımı ile ilgili yardımcı bilgilere Yardım menüsünde yer alan Büyük Yardım bölümünden ulaşılabilir.
Bkz. Rapor İşlemleri
4 MİZAN RAPORLARI
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mizan Raporları
Bu menü cari kartlarına ait mizan raporlarının alınabilmesi için kullanılır.
Mizan Raporları menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Mizan
§ Aylık Mizan
§ İki Tarih Arası Mizan
§ MİZAN
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mizan Raporları\Mizan
Bu bölümden hesap dönem başlangıcından belirtilen tarihe kadar olan hareketlere ait cari hesap durumlarını gösteren genel mizan alınır.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ AYLIK MİZAN
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mizan Raporları\Aylık Mizan
Bu bölümden belirtilen aydaki hareketlere ait cari hesap durumlarını gösteren mizan alınır.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ İKİ TARİH ARASI MİZAN
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mizan Raporları\İki Tarih Arası Mizan
Bu bölümden belirtilen iki tarih arasındaki hareketlere ait cari hesap durumlarını gösteren mizan alınır.
Bkz. Rapor İşlemleri
4 MALİ ANALİZLER
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mali Analizler
Bu menü cari hareketleri ile ilgili mali analiz raporlarının alınabilmesi için kullanılır.
Mali Analizler menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Aylık Yevmiye Toplamları
§ Mizan Değerleri
§ Hesap Grafikleri
§ Detaylı Ödeme/Tahsilat Listesi
§ AYLIK YEVMİYE TOPLAMLARI
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mali Analizler\Aylık Yevmiye Toplamları
Bu bölümden cari hareketlerinden oluşan kümülatif toplamların, aylık borç alacak detayları şeklinde dökümü alınır.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ MİZAN DEĞERLERİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mali Analizler\Mizan Değerleri
Bu bölümden cari hareketlerinden oluşan mizan değerlerinin, cari kartları bazında aylık borç alacak detayları şeklinde dökümü alınır.
Kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
0-Çalışmayan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 0-Hayır olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
1-Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 1-Evet olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
2-Çalışmayan/Çalışan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse, cari kartlarına ait Çalışma Kontrolü parametresi 2-Sor olarak belirtilmiş kartlar döküme çıkar.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ CARİ KART GRAFİKLERİ
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mali Analizler\Hesap Grafikleri
Bu bölümden aylık cari hareketi toplamlarının cari kartları ve aylar bazında grafik şeklinde dökümü alınır. Aynı anda beş karta kadar döküm alınabilir.
Kullanılan bazı özel döküm kıstasları ve içerikleri şunlardır:
Cari Kodu 1-5: Döküme çıkacak cari kart kodları yazılır. Sahalar üzerindeki butonlar yardımıyla tanımlı cari kart kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
İkinci parametre ile cari hesaba ait döküme çıkması istenen saha seçilir.
Üçüncü parametre ile cari hesaba ait borç veya alacak değeri seçilir.
Dördüncü parametre ile değerlerin toplam veya bakiye olarak döküme çıkması sağlanır.
F7-Grafik butonu basılarak verilen kıstaslara uyan kayıtlar grafik şeklinde görüntülenir.
F2-Görüntüle/F4-Yazdır butonlarına basılarak kayıtların histogramlar şeklinde dökümü alınır. Burada rakam değerleri desimal olarak döküme çıkacaktır. Bu değerlerin nasıl okunacağı aşağıda gösterilmiştir.
Örnek: Desimal değeri 2.4e+009 olan bir rakamın gerçek karşılığı, 2.4 rakamının 9 kez 10 ile çarpılmasından oluşan 2 400 000 000 TL’dır.
3.2e+009 > 3 200 000 000
2.8e+008 > 280 000 000
5.6e+007 > 56 000 000 vb.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ DETAYLI ÖDEME/TAHSİLAT RAPORU
Konum: \Cari Modülü\Raporlar\Mali Analizler\Detaylı Ödeme/Tahsilat Raporu
Bu bölümden cari kartlara ait hareketlerin cari kart ve cari işlem bazında gruplanmış detaylı ödeme ve tahsilat döküm alınabilir.
┌ Kart Bakiyesi ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi olan cari kartlar döküme dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar döküme dahil edilir.
Çalışmamış Hesaplar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma dönemi içinde hiç işlem görmemiş olan cari kartlar döküme dahil edilir.
┌ Kart Çalışma Tipi ┐
0-İzin Verilmeyen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilmeyen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
1-İzin Verilen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
2-İzine Bağlı(Uyarılan) Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izine bağlı(uyarılan) kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartları döküme dahil edilir.
┌ Sayfa Bilgileri ┐
Her Kart Yeni Sayfaya [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse yazıcıya döküm alınırken her cari kartı için yeni sayfaya geçilir. İşaretlenmezse bir cari kartının dökümünün bittiği yerden bir sonraki cari kartının dökümüne devam edilir.
Kart Bilgileri bölümünde dökümde yer alması istenen cari kart bilgileri işaretlenir.
q SERVİS
Konum: \Cari Modülü\Servis
Bu bölümden cari modülü ile ilgili muhtelif tanımlamalar ve bakım işlemleri yapılır.
Servis menüsü iki alt bölümden oluşmaktadır:
4 Dosya İşlemleri
4 Sabit Tanımlar
4 DOSYA İŞLEMLERİ
Konum: \Cari Modülü\Servis\Dosya İşlemleri
Bu menü cari modülü ile ilgili kayıtların yeniden düzenlenmesi için kullanılır.
Dosya İşlemleri menüsü iki alt bölümden oluşmaktadır:
§ Kayıt Düzeltme
§ Kart Hareket Kontrolü
§ Vade Farkı Fişi Oluşturma(*)
§ Kur Farkı Fişi Oluşturma(*)
§ Cari Kart Aktarma
§ KAYIT DÜZELTME
Konum: \Cari Modülü\Servis\Dosya İşlemleri\Kayıt Düzeltme
Bu bölümde cari kartlarına ait hareketlerden oluşan muhtelif bilgiler incelenir veya zaruri olduğu durumlarda değiştirilebilir. Bu bölümden yapılacak düzeltmeler kartlarla hareket bilgileri arasında uyumsuzluk yaratacağından zaruri olmadıkça düzeltme işlemi yapılmamalıdır.
KART ARAMA İŞLEMLERİ
Simge
İşlem
Açıklama
ESC-Çıkış
Bir önceki bölüme dönülür.
F1-Yardım
Bulunulan bölümle ilgili yardım alınır.
F2-Arama
Arama işlemi başlatılır.
F2-Kabul
Bulunan cari kartının içine girilir.
F3-İlk
Arama kıstaslarına uyan ilk cari kartına gidilir.
F4-Önceki
Arama işlemine kıstaslara uyan önceki kayıt için devam edilir.
F5-Sonraki
Arama işlemine kıstaslara uyan sonraki kayıt için devam edilir.
F6-Son
Arama kıstaslarına uyan son cari kartına gidilir.
F6-Kart Listesi
Cari Kart listesi alınır.
Bkz. Eski Karta Ulaşma İşlemleri
Kayıt Düzeltme formunda yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Kod/Ünvan Bilgileri ┐
Cari Kodu: Cari kartının kodu görüntülenir.
Ünvanı: Cari kartının ünvanı görüntülenir.
Ünvanı 2: Cari karta ait ikinci ünvan görüntülenir.
Ünvanı 3: Cari karta ait üçüncü ünvan görüntülenir.
┌ Toplam Değerler ┐
Normal Borç Toplam: Cari karta ait normal fişlerden(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Özel Fiş sahası Hayır anlamında işaretlenmiş, özel fiş olmayan fişler) oluşan borç toplamı görüntülenir.
Normal Alacak Toplam: Cari karta ait normal fişlerden(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Özel Fiş sahası Hayır anlamında işaretlenmiş, özel fiş olmayan fişler) oluşan alacak toplamı görüntülenir.
Normal Bakiye: Cari karta ait normal fişlerden(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Özel Fiş sahası Hayır anlamında işaretlenmiş, özel fiş olmayan fişler) oluşan bakiyesi görüntülenir.
Özel Borç Toplam: Cari karta ait özel fişlerden(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Özel Fiş sahası Evet anlamında işaretlenmiş fişler) oluşan borç toplamı görüntülenir.
Özel Alacak Toplam: Cari karta ait özel fişlerden(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Özel Fiş sahası Evet anlamında işaretlenmiş fişler) oluşan alacak toplamı görüntülenir.
Özel Bakiye: Cari karta ait özel fişlerden(Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde Özel Fiş sahası Evet anlamında işaretlenmiş fişler) oluşan bakiyesi görüntülenir.
┌ Rezerve Değerler ┐
Faturalanmamış Giren İrsaliyeler: Cari kartın faturalanmamış alış irsaliyelerinden oluşan ve rezerve olarak tutulan tutar toplamı görüntülenir.
Faturalanmamış Çıkan İrsaliyeler: Cari kartın faturalanmamış satış irsaliyelerinden oluşan ve rezerve olarak tutulan tutar toplamı görüntülenir.
Karşılanmamış Giren Siparişler: Cari kartın karşılanmamış(teslim edilmemiş) alış siparişlerinden oluşan ve rezerve olarak tutulan tutar toplamı görüntülenir.
Karşılanmamış Çıkan Siparişler: Cari kartın karşılanmamış(teslim edilmemiş) satış siparişlerinden oluşan ve rezerve olarak tutulan tutar toplamı görüntülenir.
§ KART-HAREKET KONTROLÜ
Konum: \Cari Modülü\Servis\Dosya İşlemleri\Kart-Hareket Kontrolü
Bu bölümde fiş tablolarındaki kayıtlar üzerinden belirtilen cari hesap kartlarına ait borç-alacak mizan değerleri yeniden düzenlenir. Normalde yapılmasına gerek olmamakla beraber fiş tablolarındaki kayıtlar ile cari kartlarına ait borç-alacak mizan değerleri arasında herhangi bir uyumsuzluk olduğu durumlarda yapılmalıdır.
Bkz. Rapor İşlemleri
§ VADE FARKI FİŞİ OLUŞTURMA
Konum: \Cari Modülü\Servis\Dosya İşlemleri\Vade Farkı Fişi Oluşturma
Bu bölümde cari kartın hareketlerinden oluşan vade farkını yansıtmak için vade farkı fişi oluşturulur.
Vade Farkı Fişi Oluşturma ekranı iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· İşlem Aralıkları
· Oluşacak Fişin Bilgileri
┌ İşlem Aralıkları ┐
Bu bölümde Vade Farkı Fişi Oluşturma işlemine dahil olması istenen kartlara ait özellikler belirtilir.
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar vade farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi lan cari kartlar vade farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar vade farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
┌ Diğer ┐
İade Hareketleri İşleme Al [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse iade fişleri vade farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
Borç Hareketi Oluştur [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vade farkı fişi oluşturma işlemi sonucunda oluşan borç hareketleri vade farkı fişine yazılır.
Alacak Hareketi Oluştur [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vade farkı fişi oluşturma işlemi sonucunda oluşan alacak hareketleri vade farkı fişine yazılır.
┌ Cari Bilgileri ┐
Cari Kartları Belirleme [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vade farkı fişi oluşturma işlemi esnasında cari kart seçim ekranı gelir ve belirtilen cari kartına ait hareketler işleme alınır.
Cari Kartları Onaylama [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse vade farkı fişi oluşturma işlemi esnasında cari kart onay ekranı gelir.
┌ Hesaplama Şekli ┐
Vade Grup Kodu: Vade farkı hesaplamalarında kullanılacak, hesaplama şeklinin ve oranların tanımlı olduğu vade farkı grup kodu seçilir.
Muafiyet Günü: Bu sahaya bir değer verilmesi durumunda vadesi olmayan hareketlere verilen süre kadar muafiyet uygulanır, eğer bu saha boşsa ilgili cari kartta yazılı olan muafiyet değeri kullanılır. (Vade Tarihi = Hareket Tarihi + Muafiyet Günü)
Hesap Kesim Günü: Referans Tarih olarak 3 ve 4 no’lu seçeneklerin seçildiği durumlarda kullanılacak hesap kesim günü belirtilir. Eğer bu saha boşsa ilgili cari kartta yazılı olan hesap kesim günü kullanılır.
Referans Tarihi[1-Vade/2-Hareket Tarihi/3-Hareket Tarihi+Hesap Kesim Günü/4-Vade Tarihi+Hesap Kesim Günü]: Fark gün hesaplamasında kullanılacak kapatılan hareketin referans tarihi belirlenir.
1-Vade > Ref.Tarihi=Vade Tarihi (Tavsiye
Edilen)
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–Kapatılan Hareketin Vade Tarihi
2-Hareket Tarihi > Ref.Tarihi=Hareket Tarihi
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–Kapatılan Hareketin Tarihi
3-Hareket Tarihi+Hesap Kesim Günü > Ref.Tarihi=Hareket Tarihi+Hesap Kesim Günü
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–(Kapatılan Har.Tarihi+Hesap Kesim Günü)
4-Vade Tarihi-Hesap Kesim Günü > Ref.Tarihi= Vade Tarihi-Hesap
Kesim Günü
Fark Gün=Kapatan Hareketin Vade Tarihi–(Kapatılan Har.Vade Tar.-Hes.Kes.Günü)
┌ Oluşacak Fişin Bilgileri ┐
Bu bölümde işlem sonunda oluşacak Vade Farkı Fişine ait bilgiler belirtilir.
Not:ETA:V.8-SQL versiyonunda vade farkı fişi bulunmamaktadır.
§ KUR FARKI FİŞİ OLUŞTURMA
Konum: \Cari Modülü\Servis\Dosya İşlemleri\Kur Farkı Fişi Oluşturma
Bu bölümde cari kartın hareketlerinden oluşan kur farkını yansıtmak için kur farkı fişi oluşturulur.
Kur Farkı Fişi Oluşturma ekranı iki ayrı sekmeden oluşmaktadır:
· İşlem Aralıkları
· Oluşacak Fişin Bilgileri
┌ İşlem Aralıkları ┐
Bu bölümde Kur Farkı Fişi Oluşturma işlemine dahil olması istenen kartlara ait özellikler belirtilir.
┌ Bakiye Bilgileri ┐
Borç Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi olan cari kartlar kur farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi olan cari kartlar kur farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
Bakiyesiz Olanlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz cari kartlar kur farkı fişi oluşturma işlemine dahil edilir.
┌ Cari Bilgileri ┐
Cari Kartları Belirleme [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse kur farkı fişi oluşturma işlemi esnasında cari kart seçim ekranı gelir ve belirtilen cari kartına ait hareketler işleme alınır.
Cari Kartları Onaylama [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse kur farkı fişi oluşturma işlemi esnasında cari kart onay ekranı gelir.
┌ Hesaplama Şekli ┐
Eski Kur Farkı Rakamlarını Hesaba Kat [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse eski dönemlerde hesaplanan kur farkı sonraki dönemlerdeki hesaplardan düşer.
Eski Kur Farklarının Hareket Özel Kodu: Eski kur farklarına ait hareket özel kodu belirtilir. Eski Kur Farkı Rakamlarını Hesaba Kat parametresi işaretlendi ise bu sahada belirtilen özel koda uyan eski dönemlerde hesaplanan kur farkı işleme katılmaz.
┌ Oluşacak Fişin Bilgileri ┐
Bu bölümde işlem sonunda oluşacak Kur Farkı Fişine ait bilgiler belirtilir.
Not:ETA:V.8-SQL versiyonunda kur farkı fişi bulunmamaktadır.
§ CARİ KART AKTARMA
Konum: \Cari Modülü\Servis\Dosya İşlemleri\Cari Kart Aktarma
Bu bölümde çalışılan şirketteki cari kartlar belirtilen şirkete aktarılır.
Cari Kart Aktarma formunda yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
┌ Cari Kartının Aktarılacağı Hedef Şirket ┐
Bu bölümde cari kartların aktarılacağı şirket kodu belirtilir, şirket uzun ismi sahası otomatik olarak ilgili sahaya taşınır.
┌ Kart Çalışma Tipi ┐
0-İzin Verilmeyen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilmeyen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartlar aktarma işlemine dahil edilir.
1-İzin Verilen Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izin verilen kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartlar aktarma işlemine dahil edilir.
2-İzine Bağlı(Uyarılan) Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse çalışma tipi izine bağlı(uyarılan) kartlar olarak belirlenmiş olan cari kartlar aktarma işlemine dahil edilir.
Borç Bakiyesi Olan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse borç bakiyesi veren cari kartlar aktarma işlemine dahil edilir.
Alacak Bakiyesi Olan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse alacak bakiyesi veren cari kartlar aktarma işlemine dahil edilir.
Bakiyesiz Olan Kartlar [Evet/Hayır]: Bu parametre işaretlenirse bakiyesiz olan cari kartlar aktarma işlemine dahil edilir.
En Az Bakiye: Bu sahada belirtilen değerden daha az bakiyeye sahip olan cari kartlar aktarma işlemine dahil edilmez.
En Çok Bakiye: Bu sahada belirtilen değerden daha yüksek bakiyeye sahip olan cari kartlar aktarma işlemine dahil edilmez.
Aktarma Şekli: Bu sahada cari kart aktarma şekli belirtilir.
1-Üzerine Yazarak (Eski Tablolar Silinerek) > Aktarılacak şirketteki Cari kartlara ait tüm tablolar ve bilgiler silinir,
2-Düzelterek ve İlave Edilerek > Aktarılacak şirketteki
mevcut cari kartlar üzerinde gerekiyorsa ilgili düzeltmeler yapılır ve olmayan cari kartlar ilave edilir.
3-Sadece Olmayan Kayıtları İlave Ederek > Aktarılacak şirketteki
mevcut cari kartlar üzerinde düzeltme yapılmaz.Sadece olmayan cari kartlar ilave edilir.
4-Sadece Olan Kayıtları Düzelterek > Aktarılacak şirketteki
mevcut cari kartlar üzerinde ilgili düzeltmeler yapılır ve olmayan cari kartlar ilave edilmez.
4 SABİT TANIMLAR
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar
Bu menü cari sistemi ile ilgili muhtelif tanımların yapılması için kullanılır.
Sabit Tanımlar menüsü on alt bölümden oluşmaktadır:
§ Parametreler
§ Fiş Tip Tanımlamaları
§ Saha Tanımları
§ Evrak No Tanımları
§ Muhasebe Bağlantıları
4 Dizayn Dosyaları
4 Başlık Tanımları
4 Özel Kod Tanımları
4 Sektörel Bilgi Kodları
4 Derece/Uyarılar
§ PARAMETRELER
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Parametreler
Bu bölümden cari sistemi ile ilgili kullanıcı koduna özgü muhtelif parametrelerin tanımları yapılır.
Kullanılan parametreler ve içerikleri şunlardır:
┌ Evrak Noları ┐
Borç Kalemleri: Fiş kayıt işlemi esnasında borç hareket kalemlerine program tarafından otomatik numara verilmesi isteniyorsa evrak no gruplarına ait grid sıra no’su yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı evrak no grupları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Alacak Kalemleri: Fiş kayıt işlemi esnasında alacak hareket kalemlerine program tarafından otomatik numara verilmesi isteniyorsa evrak no gruplarına ait grid sıra no’su yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı evrak no grupları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
┌ Ön Değerler ┐
İndirim Oranı: Yeni cari kartına ait İskonto Oranı sahasına ön değer olarak gelmesi istenen iskonto oranı yazılır.
Muafiyet Süresi: Yeni cari kartına ait Muafiyet Süresi sahasına ön değer olarak gelmesi istenen muafiyet süresi yazılır.
Kredi Limiti: Yeni cari kartına ait Kredi Limiti sahasına ön değer olarak gelmesi istenen Kredi Limiti yazılır.
Risk Limiti: Yeni cari kartına ait Risk Limiti sahasına ön değer olarak gelmesi istenen Risk Limiti yazılır.
Ödendi Mi? [Boş/Evet/Hayır]: Cari hareket fişlerine ait hareket kalemlerinde yer alan Ödendi Mi? sahasına ön değer olarak gelmesi istenen değer yazılır ve risk hesaplamalarında kullanılır.
Fiş Tipi: Cari modülünde çalışırken tek bir fiş tipi kullanılıyorsa kullanılan default fiş tipinin numarası yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı fiş tipleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir. Bu parametreye sıfırdan farklı bir değer verilirse, yeni fiş bölümüne girildiğinde fiş tipi seçim formu gelmez, doğrudan belirtilen fiş tipi ekrana gelir. Bu parametreye sıfır verilirse yeni fiş bölümüne girildiğinde fiş tipi seçim formu gelir.
Eski Fiş Arama Dönemi [0-5]: Eski cari fişi aramalarında kullanılacak arama dönemi belirtilir.
0-Tüm Fişler > Arama işlemine kayıtlı tüm fişler katılır,
1-Çalışılan Dönem > Arama işlemine sadece Cari Genel Parametre.
(Şirket Bilgileri) bölümündeki Çalışma Dönem Başı ve Bitişi parametrelerinde
tanımlı tarihler arasındaki fişler katılır,
2-Çalışılan Ay > Arama işlemine sadece çalışılan aya ait
olan fişler katılır,
3-Çalışılan Gün > Arama işlemine sadece çalışılan güne ait
olan fişler katılır,
4-Çalışılan Dönem Başından Bugüne> Arama işlemine sadece Cari Genel Parametre.
(Şirket Bilgileri) bölümündeki çalışma dönem başı tarihinden çalışılan güne
kadar olan fişler katılır,
5-Bugünden Çalışılan Dönem Sonuna> Arama işlemine sadece çalışılan günden
Cari Genel Parametreleri(Şirket Bilgileri) bölümündeki Çalışma Dönem Bitişi tarihine kadar olan fişler katılır,
Döviz/TL Çevrimi [Hayır/Evet/Kontrollü]: Cari fişinde dövizden TL’ye çevrimin ne şekilde yapılacağı belirtilir.
0-Hayır > Dövizden TL’ye çevrim yapılmaz,
1-Evet > Dövizden TL’ye çevrim otomatik olarak yapılır,
2-Kontrollü > Dövizden TL’ye çevrim eğer TL sahası boş ise yapılır.
TL/ Döviz Çevrimi [Hayır/Evet/Kontrollü]: Cari hareket
0-Hayır > TL’den döviz çevrimi yapılmaz,
1-Evet > TL’den döviz çevrimi otomatik olarak yapılır,
2-Kontrollü > TL’den döviz çevrimi eğer Döviz Tutarı sahası boş ise
yapılır.
┌ Etiket Parametreleri ┐
Sıra Aralığı, Kolon Aralığı, Etiket Adedi, Yanyana Adet, Satır İlerleme, Kolon İlerleme parametreleri, cari etiket basımı formundaki parametrelerin default değerleridir. Bu parametrelere verilen değerler etiket basımı formuna ön değer olarak gelecektir.
Parametrelerin çalışma şekli için Bkz.Etiket
§ FİŞ TİP TANIMLAMALARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Fiş Tip Tanımlamaları
Bu bölümden daha önce Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünden tanımlanmış ortak fiş tiplerinin çalışılan şirket ile bağlantısı yapılır.
Cari Fiş Tip Tanımlamaları gridinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
CARİ FİŞ TİP TANIMLAMALARI
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
No
Cari Fiş Tip Tanımları(Sistem) bölümündeki No sahasında tanımlanmış bilgi çekilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya ulaşılamaz.
Fiş Tip Kodu
Cari Fiş Tip Tanımları(Sistem) bölümündeki Fiş Tip Kodu sahasında tanımlanmış bilgi çekilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya ulaşılamaz.
Fiş Tip
Açıklaması
Cari Fiş Tip Tanımları(Sistem) bölümündeki Fiş Tip Açıklaması sahasında tanımlanmış bilgi çekilir. Kullanıcı tarafından bu sahaya ulaşılamaz.
Onay [E/H]
İlgili satırdaki fiş tipininin çalışılan şirkette kullanılıp kullanılmayacağı belirtilir. Onay verilen fiş tipleri kullanılabilir.
Evrak No
İlgili fiş tipinden fişlere, kayıt işlemi esnasında program tarafından otomatik olarak fiş numarası verilmesi isteniyorsa evrak no gruplarına ait grid sıra no’su yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı evrak no grupları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Dizayn Dosyası
İlgili fiş tipinden fişlerin dökümü sırasında kullanılacak dizayn dosyasının adı yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı dizayn dosyaları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Muhasebe Fiş Tipi
İlgili fiş tipinden fişlerin kayıt işlemi esnasında entegre oluşacak muhasebe fişinin tipi belirtilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı fiş tipleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Muhasebe Grup Kodu
İlgili fiş tipinden fişlerin kayıt işlemi esnasında entegre muhasebe fişinin oluşturulabilmesi için cari işlem tiplerine ait muhasebe hesap kodlarının alınacağı muhasebe grup kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı grup kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Muhasebe hesap kodlarının bulunması ile ilgili detaylı bilgi için Bkz.Cari-Muhasebe Entegrasyonu
Karşı Fiş Tipi
İlgili fiş bir karşı fiş ise,(Cari Fiş Tip Tanımları(Sistem) bölümündeki Karşı Fiş parametresi Evet anlamında işaretlenmiş fiş ise) bu fişe karşılık olarak oluşturulacak karşı cari fişinin tipi belirtilir. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı fiş tipleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
§ SAHA TANIMLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Saha Tanımları
Bu bölümden daha önce Sistem programının Cari Fiş Tip Tanımları bölümünden tanımlanmış ortak fiş tiplerinde kullanılacak sahalar ve bu sahaların grid içindeki pozisyonları tanımlanır. Tanımlamalar fiş tipine ve kullanıcı koduna özgü olarak yapılır. Bu bölüme girildiğinde ilk olarak saha tanımları yapılacak fiş tipinin seçileceği seçim ekranı gelir. Fiş tipi seçildikten sonra saha pozisyon tanımlarının yapılacağı ekrana ulaşılır.
Bkz. Fiş Saha Tanımları
§ EVRAK NO TANIMLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Evrak No Tanımları
Bu bölümden cari fiş tiplerine bağlamak için evrak no grupları tanımlanır. Tanımlanan bu gruplar sayesinde programın fiş kayıt işlemi esnasında fişlere ve fiş kalemleri satırlarındaki hareketlere otomatik numara vermesi sağlanır.
Evrak No Tanımları gridinde yer alan sahalar ve içerikleri şunlardır:
EVRAK NO TANIMLARI
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
Sıra No
Program tarafından verilen grid satır sıra numarasıdır. Kullanıcı tarafından bu sahaya ulaşılamaz.
Açıklama
İlgili gruba ait açıklama yazılır.
Ön Takı
Fiş numarasının önüne gelmesi istenen ön takı yazılır.
Örnek:
MA- > MA-nnnnnn
TA- > TA-nnnnnn
TE- > TE-nnnnnn
Evrak No
Başlangıç fiş numarası yazılır.
Hane Boyu
Fiş numarasının kaç haneden oluşacağı yazılır.
Örnek: Verilecek numaranın 178 olduğu kabul edersek;
0 > 178
1 > 178
2 > 178
3 > 178
4 > 0178
5 > 00178
6 > 000178
§ MUHASEBE BAĞLANTILARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Muhasebe Bağlantıları
Bu bölümden muhasebeye entegre fiş kesilirken kullanılacak, cari işlem tiplerine ait muhasebe hesap kodları tanımlanır. Her bir grup kodu içerisinde cari işlem tiplerine göre ilgili muhasebe hesap kodları belirlenir. Bu bölüme ilk girildiğinde daha önceden birden fazla muhasebe bağlantı grubu tanımlanmışsa karşımıza işlem yapılacak muhasebe bağlantı grubunun seçileceği seçim formu gelir. İlgili bağlantı grubu seçilerek bağlantı grubuna ulaşılır. Eğer sadece bir adet muhasebe bağlantı grubu tanımlanmışsa seçim formu gelmeden doğrudan tanımlı muhasebe bağlantı grubuna ulaşılır. Yeni bir bağlantı grubu oluşturmak istenirse grup kodu ve gerekli bilgileri değiştirilerek kayıt edilir. Cari Muhasebe grup detayları formundaki sahalar ve içerikleri şunlardır:
Grup Kodu: Grubun kodu yazılır.
Açıklama: Grubun açıklaması yazılır.
Özel Kod: Gruplara herhangi bir ayırım kıstasına göre özel kodlar verilebilir. Bu sayede gruplarla ilgili listelemelerde özel kodlar üzerinden tasnif yapma imkanı sağlanmış olur.
CARİ MUHASEBE GRUP DETAYLARI
Sütun Adı
Sütun Açıklaması
İşlem Türü
Muhasebe kodları tanımlanacak işlem türü yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı işlem tipleri listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Borç Muhasebe Kodu
İlgili işleme ait borç hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır. Saha üzerindeki buton yardımıyla tanımlı hesap kodları listelenir ve buradan da seçim yapılabilir.
Alacak Muhasebe Kodu
İlgili işleme ait alacak hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
İade Borç Muhasebe Kodu
İlgili işleme ait iade borç hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
İade Alacak Muhasebe Kodu
İlgili işleme ait iade alacak hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
Kendi Ç/S Borç Muhasebe Kodu
Çek ve Senet türü işlemlerde Kendi Ç/S sahası Evet olan borç hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
Kendi Ç/S Alacak Muh. Kodu
Çek ve Senet türü işlemlerde Kendi Ç/S sahası Evet olan alacak hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
Kendi Ç/S İade Borç Muhasebe Kodu
Çek ve Senet türü işlemlerde Kendi Ç/S sahası Evet olan iade borç hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
Kendi Ç/S İade Alacak Muhasebe Kodu
Çek ve Senet türü işlemlerde Kendi Ç/S sahası Evet olan iade alacak hareketlerinin işleneceği muhasebe hesap kodu yazılır.
Muhasebe hesap kodlarının bulunması ile ilgili detaylı bilgi için Bkz.Cari-Muhasebe Entegrasyonu
Örnek: Cari muhasebe grubuna ait örnek tanımlama şekli aşağıda gösterilmiştir:
GRUP KODU: 01 AÇIKLAMA: CARİ MUHASEBE BAĞLANTI GRUBU-01
ÖZEL KOD:
BORÇ MUH. ALAC.MUH. İADE BORÇ İADE ALAC. KENDİ Ç/S KENDİ Ç/S
İŞLEM TÜRÜ KODU KODU MUH.KODU MUH.KODU B.MUH.KODU A.MUH.KODU
———- ——— ——— ——— ——— ———- ———-
01-FATURA 153 600 610 153
02-NAKİT 100 100 100 100
03-SENET 121 321 321 121 121 321
04-ÇEK 101 101 101 101 103 103
05-DEKONT 120 320 320 120
06-BANKA 102 102 102 102
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………
……………………………………………………………………
4 DİZAYN DOSYALARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Dizayn Dosyaları
Bu menü cari modülü ile ilgili muhtelif dökümlere ait dizayn dosyalarının tanımlanması için kullanılır.
Dizayn Dosyaları menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Kart Dizaynları
§ Hareket Dizaynları
§ Mutabakat Mektubu Dizaynları
§ KART DİZAYNLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Dizayn Dosyaları\Kart Dizaynları
Bu bölümden cari kartlarının dökümünde kullanılan dizayn dosyalarının isimleri tanımlanır.
§ HAREKET DİZAYNLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Dizayn Dosyaları\Hareket Dizaynları
Bu bölümden cari hareket fişlerinin dökümünde kullanılan dizayn dosyalarının isimleri tanımlanır.
§ MUTABAKAT MEKTUBU DİZAYNLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Dizayn Dosyaları\Mutabakat Mektubu
Dizaynları
Bu bölümden mutabakat mektubu dökümünde kullanılan dizayn dosyalarının isimleri tanımlanır.
4 BAŞLIK TANIMLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları
Başlık Tanımları menüsü oniki alt bölümden oluşmaktadır:
4 Muhtelif Saha Başlık Tanımları
§ Cari Kart Özel Kod Başlıkları
§ Cari Kart Açıklama Başlıkları
§ Cari Kart Detay Açıklama Başlıkları
§ Fiş Özel Kod Başlıkları
§ Cari Kart Adres Başlıkları
4 MUHTELİF SAHA BAŞLIK TANIMLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Saha Başlık Tanımları
Muhtelif Saha Başlık Tanımları menüsü yedi alt bölümden oluşmaktadır:
§ Muhtelif Flag Başlıkları
§ Muhtelif Tamsayı Başlıkları
§ Muhtelif Miktar Başlıkları
§ Muhtelif Tutar Başlıkları
§ Muhtelif Döviz Başlıkları
§ Muhtelif Tarih Başlıkları
§ Muhtelif Not Başlıkları
§ MUHTELİF FLAG BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Flag Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı kontrol sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ MUHTELİF TAMSAYI BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Tamsayı Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı tamsayı sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ MUHTELİF MİKTAR BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Miktar Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı miktar sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ MUHTELİF TUTAR BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Tutar Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı tutar sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ MUHTELİF DÖVİZ BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Döviz Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı döviz sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ MUHTELİF TARİH BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Tarih Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı tarih sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ MUHTELİF NOT BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Muhtelif Not Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait kullanıcı tanımlı not sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
§ CARİ KART ÖZEL KOD BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Cari Kart Özel Kod Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait özel kod sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir.
§ CARİ KART AÇIKLAMA BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Cari Kart Açıklama Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait açıklama sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir.
§ CARİ KART DETAY AÇIKLAMA BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Cari Kart Detay Açıklama Baş.
Bu bölümden cari kartlarına ait detay açıklama sahalarının başlıkları ve ilgili bilgileri tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
Bkz. Detay Açıklama Başlıkları
§ FİŞ ÖZEL KOD BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Fiş Özel Kod Başlıkları
Bu bölümden cari hareket fişlerine ait üst başlık ekranındaki özel kod sahalarının başlıkları tanımlanır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir.
§ CARİ KART ADRES BAŞLIKLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Başlık Tanımları\Cari Kart Adres Başlıkları
Bu bölümden cari kartlarına ait adres bilgileri gridinde kullanılacak adres başlıkları tanımlanır ve adres şablonu olarak kullanılır. Bu bölüme girildiğinde gelen ön değerler firmanın ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilebilir veya ilave yapılabilir.
4 ÖZEL KOD TANIMLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları
Bu menü cari modülü ile ilgili muhtelif özel kodların tanımlanması için kullanılır.
Özel Kod Tanımları menüsü dört alt bölümden oluşmaktadır:
4 Cari Kart Özel Kodları
4 Cari Fiş Özel Kodları
§ Cari Fiş Kalem Özel Kodu
§ Banka Hesap Özel Kodları
4 CARİ KART ÖZEL KODLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları\Cari Kart Özel Kodları
Bu menü cari hesap kartlarına ait özel kodlara yazılabilecek veya üzerlerindeki butonlar yardımıyla seçilebilecek özel kodların tanımlanması için kullanılır.
Cari Kart Özel Kodları menüsü beş alt bölümden oluşmaktadır:
§ Cari Kart Özel Kod 1
§ Cari Kart Özel Kod 2
§ Cari Kart Özel Kod 3
§ Cari Kart Özel Kod 4
§ Cari Kart Özel Kod 5
§ CARİ KART ÖZEL KOD 1-5
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları\Cari Kart Özel Kodları\Cari Kart Özel Kod 1-5
Bu bölümlerden cari hesap kartlarına ait beş adet özel koda yazılabilecek veya üzerlerindeki butonlar yardımıyla seçilebilecek özel kodlar tanımlanır.
4 CARİ FİŞ ÖZEL KODLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları\Cari Fiş Özel Kodları
Bu menü cari hareket fişlerine ait üst başlık ekranındaki özel kodlara yazılabilecek veya üzerlerindeki butonlar yardımıyla seçilebilecek özel kodların tanımlanması için kullanılır.
Cari Fiş Özel Kodları menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Cari Fiş Özel Kod 1
§ Cari Fiş Özel Kod 2
§ Cari Fiş Özel Kod 3
§ CARİ FİŞ ÖZEL KOD 1-3
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları\Cari Fiş Özel Kodları\Cari Fiş Özel Kod 1-3
Bu bölümlerden cari hareket fişlerine ait üst başlık ekranındaki üç adet özel koda yazılabilecek veya üzerindeki buton yardımıyla seçilebilecek özel kodlar tanımlanır.
§ CARİ FİŞ KALEM ÖZEL KODU
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları\Cari Fiş KalemÖzel Kodu
Bu bölümden cari hareket fişlerine ait kalem satırlarındaki özel koda yazılabilecek veya üzerindeki buton yardımıyla seçilebilecek özel kodlar tanımlanır.
§ BANKA HESAP ÖZEL KODLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Özel Kod Tanımları\Banka Hesap Özel Kodları
Bu bölümden cari hesap kartlarına ait banka hesap bilgileri gridindeki özel koda yazılabilecek veya üzerindeki butonlar yardımıyla seçilebilecek özel kodlar tanımlanır.
4 GRUP TANIMLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Grup Tanımları
Bu menü cari kartlarına ait sektörel bilgi gruplarının tanımlanması için kullanılır.
Sektörel Bilgi Kodları menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Müşteri/Satıcı Grupları
§ Sektör Grupları
§ Bölge Grupları
§ Tahsilat Grupları
§ MÜŞTERİ/SATICI GRUPLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Grup Tanımları\Müşteri-Satıcı Grupları
Bu bölümden cari kartlarına ait müşteri/satıcı grupları tanımlanır. Tanımlanan müşteri/satıcı grup kodları cari kartlarında tanımlanarak cari kartlarının müşteri/satıcı kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
§ SEKTÖR GRUPLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Grup Tanımları\Sektör Grupları
Bu bölümden cari kartlarına ait sektör grupları tanımlanır. Tanımlanan sektör grup kodları cari kartlarında tanımlanarak cari kartlarının sektör kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
§ BÖLGE GRUPLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Grup Tanımları\Bölge Grupları
Bu bölümden cari kartlarına ait bölge grupları tanımlanır. Tanımlanan bölge grup kodları cari kartlarında tanımlanarak cari kartlarının bölge kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
§ TAHSİLAT GRUPLARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Grup Tanımları\Tahsilat Grupları
Bu bölümden cari kartlarına ait tahsilat grupları tanımlanır. Tanımlanan tahsilat grup kodları cari kartlarında tanımlanarak cari kartlarının tahsilat kategorisinde belirli şekillerde gruplanması sağlanabilir.
4 DERECE/UYARILAR
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Derece-Uyarılar
Bu menü cari kartlarına ait müşteri derecesi ve uyarı mesajlarının tanımlanması için kullanılır.
Derece/Uyarılar menüsü üç alt bölümden oluşmaktadır:
§ Müşteri Dereceleri
§ Ödeme Uyarıları
§ Kara Liste Uyarıları
§ MÜŞTERİ DERECELERİ
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Derece-Uyarılar\Müşteri Dereceleri
Bu bölümden cari kartlarına ait müşteri dereceleri tanımlanır. Tanımlanan müşteri derece kodları cari kartlarında tanımlanarak cari kartlarının belirli şekillerde derecelendirilmesi sağlanabilir.
§ ÖDEME UYARILARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Derece-Uyarılar\Ödeme Uyarıları
Bu bölümden cari kartlarına ait uyarı mesajları tanımlanır. Tanımlanan uyarı açıklamaları cari kartlarında tanımlanarak cari kartları ile ilgili ödeme uyarısı gereken işlemlerde uyarı mesajı olarak kullanıcının uyarılması sağlanır.
§ KARA LİSTE UYARILARI
Konum: \Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Derece-Uyarılar\Kara Liste Uyarıları
Bu bölümden cari kartlarına ait kara liste uyarı mesajları tanımlanır. Tanımlanan uyarı açıklamaları cari kartlarında tanımlanarak kara liste olarak işaretlenmiş cari kartları ile ilgili uyarı gereken işlemlerde uyarı mesajı olarak kullanıcının uyarılması sağlanır.
v CARİ-MUHASEBE ENTEGRASYONU
Cari hareket fişlerinin kayıt işlemi esnasında entegre muhasebe bağlantısı yapılabilmesi için gerekli olan şartlar, muhasebe hesap kodlarının bulunması, muhasebe fişinin oluşturulması ve cari-muhasebe entegrasyon şeması aşağıda açıklanmıştır:
· Entegre Muhasebe Bağlantısı Yapılabilmesi İçin Gerekli Olan Şartlar
· Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması
· Muhasebe Fişinin Oluşturulması
· Cari-Muhasebe Entegrasyon Şeması
ENTEGRE MUHASEBE BAĞLANTISI YAPILABİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR:
1. Sistem Programı\Genel İşlemler\Fiş Tip Tanımları\Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Fişi sahası Evet anlamında işaretlenmiş olmalı.
2. Şirket Bilgileri Programı\Sabit Tanımlar\Parametreler\Genel Parametreler\Cari Genel Parametreleri bölümünde Muhasebe Kaydı Yap parametresi Evet veya Sor olarak tanımlanmış olmalı.
3. Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\ Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Fiş Tipi tanımlanmış olmalı ve bu fiş tipi no’su muhasebe modülünde mevcut olmalı.
4. İlgili cari fiş tipi Karşı ise muhasebe fişi tipi Mahsup olmalı.
5. Muhasebe fiş tipi Tahsil ise cari hareketler Nakit işlem ve Alacak olmalı,
Muhasebe fiş tipi Tediye ise cari hareketler Nakit işlem ve Borç olmalı.
MUHASEBE HESAP KODLARININ BULUNMASI:
Karşı Fişten Muhasebe Mahsup Fişi Oluştururken Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
6. Cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması: (Borç/Alacak)
6a. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Bağlantı Şekli parametresi
“1- Muavin-Cari Kart” olarak tanımlanmışsa muhasebe kodu cari kartından alınır.
Cari kartında muhasebe kodu tanımlı değilse Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri)
bölümündeki Müşteri/Satıcı Muhasebe Kodu sahasında yazılı muhasebe kodu alınır. Bu
saha da boşsa muhasebe bağlantısı yapılamaz.
6b. Cari Genel Parametreleri (Şirket Bilgileri) bölümündeki Bağlantı Şekli parametresi
“2-Kebir-Parametre” olarak tanımlanmışsa muhasebe kodu ilgili parametrenin altında
yer alan Müşteri/Satıcı Muhasebe Kodu sahasından alınır. Bu saha boşsa muhasebe
bağlantısı yapılamaz.
7. Karşı cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması: (Alacak/Borç)
Karşı cari kartına ait muhasebe hesabının bulunmasında da 6a ve 6b maddeleri geçerlidir.
Muhasebe Tahsil Fişi Oluştururken Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
8. Kasa hesabının bulunması: (Borç)
8a. Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Fiş Tip Tanımları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe
Grup Kodu alınır. Bu kod boş ise Şirket Bilgileri Programı\Sabit Tanımlar\Parametreler\
Genel Parametreler\ Cari Genel Parametreleri bölümünde tanımlı Muhasebe Bağlantı
Grup Kodu alınır.
8b. Muhasebe bağlantı grubundaki Nakit olarak belirtilmiş işlem türüne karşılık gelen Borç
muhasebe hesap kodu alınır.
8c. Gruptaki muhasebe hesap kodu boş ise Muhasebe Modülü\Sabit Tanımlar\
Parametreler bölümünde tanımlı Kasa Kodu alınır.
9. Cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması 6 no’lu madde gibi yapılır. (Alacak)
Muhasebe Tediye Fişi Oluştururken Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
10. Cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması 6 no’lu madde gibi yapılır. (Borç)
11. Kasa hesabının bulunması: (Alacak)
Kasa hesabının bulunması 8 no’lu maddenin tersi şeklinde yapılır. (Borç yerine Alacak
muhasebe hesap kodu alınır.
Karşı Olmayan Fişten Muhasebe Mahsup Fişi Oluştururken Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
12. Cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması 6 no’lu madde gibi yapılır. (Borç/Alacak)
13. Cari fiş satırları için muhasebe hesaplarının bulunması (Her satır için): (Alacak/Borç)
Eğer cari fiş satırında muhasebe kodu belirtilmiş ise bu kod kullanılır. Bu sahanın boş
olması durumunda Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\ Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde
ilgili fişe ait Muhasebe Grup Kodu alınır. Bu kod boş ise Şirket Bilgileri Programı\Sabit
Tanımlar\Parametreler\Genel Parametreler\Cari Genel Parametreleri bölümünde tanımlı
Muhasebe Bağlantı Grup Kodu alınır. Muhasebe bağlantı grubundaki fiş satırının işlem
cinsine ait borç veya alacak muhasebe hesap kodu alınır.
MUHASEBE FİŞİNİN OLUŞTURULMASI:
Karşı Fişten Muhasebe Mahsup Fişinin Oluşturulması:
a. Cari fişin tüm satırları dönülerek bulunan tutarlar cari kartının muhasebe hesap kodu
kullanılarak, borç satırları muhasebe fişine BORÇ ve alacak satırları muhasebe fişine
ALACAK olarak işlenir. Karşı fişlerde satırların işlem cinsleri ve muhasebe kodları
kullanılmaz.
b. Yine tüm satırlar dönülerek karşı cari kartına ait muhasebe hesap kodu kullanılarak,
yukarıdaki işlemlerin tersi yapılır. Borç satırları muhasebe fişine ALACAK ve alacak satırları
muhasebe fişine BORÇ olarak işlenir.
Muhasebe Tahsil Fişinin Oluşturulması:
a. Cari fiş satırlarındaki tutarların toplamı kasa muhasebe hesabı kullanılarak muhasebe
fişine BORÇ olarak işlenir.
b. Cari fişindeki her bir nakit tutarı, cari kartına ait muhasebe hesabı kullanılarak muhasebe
fişine ALACAK olarak işlenir.
Muhasebe Tahsil Fişinin Oluşturulması:
a. Cari fişindeki her bir nakit tutarı, cari kartına ait muhasebe hesabı kullanılarak muhasebe
fişine BORÇ olarak işlenir.
b. Cari fiş satırlarındaki tutarların toplamı kasa muhasebe hesabı kullanılarak muhasebe
fişine ALACAK olarak işlenir.
Muhasebe Mahsup Fişinin Oluşturulması:
a. Cari fiş satırlarındaki işlemler borç/alacak durumuna bağlı olarak cari kartına ait
muhasebe hesabı kullanılarak muhasebe fişinin BORÇ/ALACAĞINA işlenir.
b. İşlem cinsine ait muhasebe hesabı kullanılarak muhasebe fişinin ALACAK/BORCUNA işlenir
CARİ MUHASEBE ENTEGRASYON ŞEMASI
Aşağıda gösterilen şemada akış yönü olarak kullanılan;
Yeşil renkli ( ) oklar “Evet” anlamını,
Kırmızı renkli ( ) oklar ise “Hayır” anlamını ifade etmektedir.
Entegre Muhasebe Bağlantısı Yapılabilmesi İçin Gerekli Olan Şartlar: (Genel Kontroller)
Sistem Programı\Genel İşlemler\Fiş Tip Tanımları\Cari Fiş Tip Tanımları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Fişi sahası Evet anlamında işaretli mi?
Şirket Bilgileri Programı\Sabit Tanımlar\ Parametreler\Genel Parametreler\Cari Genel Parametreleri bölümünde Muhasebe Kaydı Yap parametresi Evet veya Sor olarak tanımlı mı?
Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Fiş Tipi tanımlı mı?
Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde tanımlanmış muhasebe fiş tipi Muhasebe modülünde tanımlı mı?
Cari Fiş Tipi Karşı mı?
Muhasebe Fiş Tipi Mahsup mu?
Muhasebe Fişi Tahsil ise
Muhasebe Fişi Mahsup ise
Muhasebe Fişi Tediye ise
Cari hareketler Nakit ve Alacak mı?
Entegrasyon Yapılabilir
Cari hareketler Nakit ve Borç mu?
Entegrasyon Yapılamaz
Entegrasyon Yapılamaz
Entegrasyon Yapılamaz
Cari Kartına Ait Muhasebe Hesabının Bulunması:
Şirket Bilgileri Programı\Sabit Tanımlar\ Parametreler\Genel Parametreler\Cari Genel Parametreleri bölümünde Bağlantı Şekli parametresi?
1-Muavin-Cari Kart mı?/ 2-Kebir-Parametre mi?
Cari Kartta Muhasebe Kodu Var mı?
Cari Karttaki Muhasebe Kodu sahasından alınır.
Parametrelerdeki Müşteri/Satıcı Muhasebe Kodu sahasından alınır.
Muhasebe Tahsil Fişi Kesilirken Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
· Kasa hesabının bulunması (Borç)
Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Grup Kodu tanımlı mı?
Şirket Bilgileri Programı\Sabit Tanımlar\ Parametreler\Genel Parametreler\Cari Genel Parametreleri bölümünde tanımlı Muhasebe Bağlantı Grup Kodu alınır.
Muhasebe bağlantı grubunda Nakit/Borç muhasebe hesap kodu tanımlı mı?
Muhasebe Modülü\Sabit Tanımlar\Parametreler bölümünde tanımlı Kasa Kodu alınır.
Muhasebe bağlantı grubundaki Nakit/Borç muhasebe hesap kodu alınır.
Cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması (Alacak) yukarıda açıklandığı gibi yapılır.
Muhasebe Tediye Fişi Kesilirken Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
· Cari kartına ait muhasebe hesabının bulunması (Borç) yukarıda açıklandığı gibi yapılır.
· Kasa hesabının bulunması (Alacak) yukarıda açıklandığı gibi yapılır.
Cari Fiş Satırları İçin Muhasebe Hesap Kodlarının Bulunması:
Cari Fiş Satırında Muhasebe Kodu belirtilmiş mi?
Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar\Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Grup Kodu tanımlı mı?
Şirket Bilgileri Programı\Sabit Tanımlar\ Parametreler\Genel Parametreler\Cari Genel Parametreleri bölümünde tanımlı Muhasebe Bağlantı Grup Kodu alınır.
İşlem Cinsi, Borç/Alacak Tipi, İade vb. bilgiler kullanılarak ilgili muhasebe hesabı bulunur.
Cari Fiş Satırındaki Muhasebe Kodu alınır.
Cari Modülü\Servis\Sabit Tanımlar \Fiş Tip Tanımlamaları bölümünde ilgili fişe ait Muhasebe Grup Kodu alınır.