V-6, V-7, EFW
B O R D R O İşyeri Tehlike Sınıfı
Bordro modülünde servis/işyeri parametreleri kısmında bulunan ve romen rakamı ile girilmesi gereken işyeri tehlike sınıfı parametresinin boyu I – XII arası tüm değerlere izin verecek şekilde 5 karaktere çıkartıldı.
T.C. Kimlik No Uygulaması
Bordro modülü sicil karında vizite kağıdı dizaynına T.C.Kimlik No sahası eklendi, kart ekranında bulunan MERNİS NO sahasındaki bilgi T.C.Kimlik No yerine kullanılmakta.
V-7
M U H A S E B E I V Dönemsel Bilgileri Görme/Değiştirme
Muhasebe-IV modülünde yılsonu işlemlerine girilirken dönem değerlerini görebilmek ve edit edebilmek amacıyla çerçeve içinde bir ekran kondu.
Fişleri Silmeden Önce Görme
Muhasebe-IV modülünde yılsonu işlemleri/dönemsel fiş iptali kısmına fişlerin silinmeden önce görülebilmesi amacıyla F2-LİSTE tuşu kondu, bu tuşa basıldığında silinmek üzere belirlenen bütün fişler ekrana bir döküm halinde gelir. Bu ekranda yapılan bir başka değişiklik te silinen fişlerin muhasebe modülündeki “SİLİNEN FİŞLERİN GERİ ALINMASI” kısmından geri çıkartılabilecek şekilde yedeklenmesidir.
Bazı İşlemlerde Değerlerin Otomatik Olarak Taşınması
Muhasebe-IV modülünde yılsonu yansıtma işlemlerinden bazılarında değer oluşturma esnasında boş gelen tutarlar bazı koşullara bağlı olarak dolu gelecek şekilde programlarda değişiklik yapıldı:
2 ÜRETİM YANSITMASI
7/A için 151 hesap tekse 711+721+731 hesapların toplamı buraya
7/B için 799 51 tekse 798 11, 798 21, 798 31 hesapların toplamı buraya
5 HİZMET ÜRETİM MALİYETLERİNİN YANSITILMASI
7/A için 622 hesap tekse 741 hesapların toplamı buraya
7/B için 622 hesap tekse 798 41 hesapların toplamı buraya
6 GİDER HESAPLARININ YANSITMA İŞLEMİ
7/A için 630 hesap tekse 751 hesapların toplamı buraya
7/A için 631 hesap tekse 761 hesapların toplamı buraya
7/A için 632 hesap tekse 771 hesapların toplamı buraya
7/A için 660 hesap tekse 781 hesapların toplamı buraya
7/B için 630 hesap tekse 798 51 hesapların toplamı buraya
7/B için 631 hesap tekse 798 561 hesapların toplamı buraya
7/B için 632 hesap tekse 798 571 hesapların toplamı buraya
7/B için 660 hesap tekse 798 581 hesapların toplamı buraya
Vergi Karşılıklarında Otomatik Değer Getirme
Muhasebe-IV modülünde yılsonu işlemleri/vergi karşılıkları ekranına girildiğimde dönem karı veya zararının ve kurumlar vergisi-fon-stopaj oranlarının kendiliğinden ekrana gelmesi sağlandı. Muhasebe modülü gelir tablosu kısmında döküm alındıktan sonra bu değerler eğer F3 tuşuna basılarak dosyaya kaydedilirse(artık bu işlem F2-F4-Shift+F4 tuşlarına basılarak otomatik olarak ta yapılabilmekte) bu değerlerin içinde bulunan dönemsel/yıllık kar(zarar) değeri kendiliğinden ekrana gelir. Muhasebe IV modülü/ yılsonu işlemleri/ sabit tanımlar/ ortak tanımlar kısmına yeni eklenen oran bilgileri ise yine otomatik olarak ekrana gelir.
Yılsonu İşlemlerinin Otomatik Hale Getirilmesi
Muhasebe-IV modülü yılsonu işlemleri kısmına yılsonu işlemlerinin otomatik yapılabilmesi amacıyla 7A ve 7/B için ayrı ayrı olmak kaydıyla “OTOMATİK İŞLEMLER” maddeleri eklendi. Otomatik işlemler kısmına girildiğinde aşağıda belirtilen 3 ayrı grup yılsonu işlemi için birer E/H seçenek sunulur, bu seçeneklere “E” verildiği taktirde program yansıtma ve kapatma işlemlerini servis kısmında belirtilen tüm maddeler için arka arkaya yapar.
Gruplar:
1 – Yansıtma işlemleri no 1-7
2 – Yansıtma işlemleri no 8
3 – Kapatma işlemleri no 9-13
İ Ş L E T M E Hareket Şablon Uygulaması
Muhasebe modülüne daha önceden uygulanmış olan fiş şablonu uygulaması işletme modülüne de eklendi. Böylelikle belirli sürelerle tekrarlanan işlemler toplu halde otomatik olarak yapılabilir hale getirildi.
İşlem Kodları Sıralama
İşletme modülü işlem kodları kısmına “İŞLEM KODLARI SIRALAMA” eklendi. Bu kısım yardımıyla işlem kodları alfabetik şekilde sıralanabilir.
E C Z A V E I T R İ Y A T D E P O L A R I ÖTV Uygulaması
01 Ağustos 2002 tarihinde işleme giren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili değişiklikler V-7 ecza ve ıtriyat depoları programlarına uygulandı. Bu konuda detaylı bilgi Shift+F1 tuşuna basınca gelen büyük yardım dosyasında mevcuttur.
F A T U R A – İ R S A L İ Y E İhracaatta ÖTV Uygulaması
Yurt dışına ihracaat yapan firmalarda uygulanmak üzere ÖTV(özel tüketim vergisi) uygulamasında değişiklik yapıldı. Fatura modülü servis kısmında bulunan ÖTV tanımları ekranına özel kod ve ötv-kdv hesap kodlarının girilebileceği sahalar eklendi. Eğer fatura giriş ekranındaki fatura özel kod bilgisi burada bulunan özel kod bilgisiyle aynı ise program muhasebe fişi keserken cari hesaba toplam tutar yerine tutar-(ötv+kdv) değerini işler, bu değerler de ayrıca ilgili hesaplara borç olarak kaydedilir. Cari kart ta aynı şekilde eksik olarak borçlandırılır.
M U H A S E B E B Ü R O O T O M A S Y O N U Noter Bilgileri Basımı
Ofis otomasyonu modülüne noterde defter tasdiki için gerekli olan noter bilgilerinin dökülebilmesi amacıyla yeni bir kısım eklendi.
Ekstreye Yeni Listeleme Kıstası
Muhasebe büro Otomasyonu modülü raporlar kısmında bulunan ekstre raporu listeleme aralıklarına “İŞLEM TÜRÜ” sahaları da eklendi, böylelikle sadece belirli işlem türleri listeye alınabilir.
SMM ve Detaylı SMM Listelerinde Çalışan/Çalışmayan Hesaplar Parametreleri
Muhasebe büro Otomasyonu modülü raporlar kısmında bulunan Serbest Meslek Makbuzu ve Detaylı Serbest Meslek Makbuzu raporları listeleme aralıklarına “ÇALIŞAN HESAPLAR” ve “ÇALIŞMAYAN HESAPLAR” sahaları da eklendi, böylelikle sadece ilgili dönemde işlem gören/görmeyen kartlar listeye alınabilir.
M U H A S E B E Otomatik Kayıt İşlemi
Muhasebe modülü raporlar kısmında bulunan bilanço, gelir tablosu ve satışların maliyeti tablolarına “OTOMATİK KAYIT” parametresi eklendi. Bu parametreye “E” verildiği zaman program F2-F4-Shift+F4 tuşlarına basıldığında önce dosyaya kayıt işlemi yapar, sonra döküme geçer. Ayrıca bu üç ekranda bulunan tüm değerler bir dosyaya saklanacak ve aynı rapora tekrar girildiğinde kendiliğinden ekrana gelecek şekilde programda değişiklik yapıldı.
İ M A L A T Toplu İmalat Yapımı
İmalat modülünde birden fazla imalatı aynı anda yapabilmek amacıyla programa “OTOMATİK KAYIT” kısmı eklendi. Bu kısım yardımıyla herhangi bir editör aracılığıyla bir metin dosyasına kaydedilmiş olan listeye göre toplu imalat yapılabilir. Bu konuda detaylı bilgi kullanım el kitabında verilmiştir.
S İ P A R İ Ş Teslim Edilen Siparişlerde İndirimler
Sipariş kaydı girilirken eğer genel indirim varsa ve daha sonra kısmi teslimat yapılmışsa programın raporlar kısmında bulunan teslim edilen siparişler kısmında yapılan bu indirimler dikkate alınmamaktaydı. Saha boylarına 2 adet yeni saha (“İNDİRİM TUTARI” ve “NET TUTAR”) eklendi. Bu sahalara sipariş genelinde yapılan indirimin teslimat tutarına yansıyan kısmı ve bu kısım indirilmiş tutar bilgileri basılır.
M E N Ü Egitim.txt
Menüde Alt+F1 tuşlarına basıldığında gelen eğitimle ilgili yazı(egitim.txt) değiştirildi.
G E N E L Kur Çevrimi Sonucunun Kopyalanması
Tüm modüllerde F9-YARDIMCI İŞLEMLER/ F6-KUR ÇEVRİMİ ekranında oluşan sonuç değerin kopyalanabilmesi amacıyla bu değerin bulunduğu saha kullanıcının edit edebileceği bir şekle getirildi. Böylece burada bulunan sonuç değer F11 tuşuyla hafızaya alınıp F12 tuşuyla da istenilen yere kopyalanabilir.
B A R K O D E T İ K E T İ Yeni Termal Yazıcı
Barkod etiketi modülü servis/parametreler kısmında bulunan yazıcı tiplerine 14 numara ile TEC-471 termal yazıcısı eklendi.
K R E D İ L İ S A T I Ş Bakiye Listesinde Vadesi Sahası
Kredili Satış modülü raporlar kısmında bulunan bakiye listesi raporu listeleme aralıklarına işleme girecek hareketleri vadelerine göre de belirleyebilmek amacıyla VADESİ sahaları eklendi.
V-7, EFW
İ M A L A T Belirtilen Tarihteki YAO Değerinin Kullanılması
İmalat programında imalar hareketi yaparken veya imalat raporu alırken fiyat olarak “YAO” girildiği zaman program daima karttaki son durumu gösteren yao değerini kullanmaktaydı, programda yapılan değişiklikle eğer fiyat için herhangi bir tarih belirtilmişse bu tarihteki yao değerinin hesaplanarak kullanılması sağlandı. Bu tarih imalat tarihi dışında herhangi bir tarih de olabilir.
D E M İ R B A Ş Saha Boylu Demirbaş Listesi
Demirbaş modulu, raporlar kısmı, demirbaş listeleri bölümüne “DETAYLI DEMİRBAŞ LİSTESİ” başlığı altında yeni bir rapor eklendi. Bu rapor demirbaş kartlarındaki muhtelif sahaları saha boylu olarak vermektedir.
EFW
S T O K Hareket Listesinde Kart Özel Kodları
Stok modülü hareket listesi kıstaslarına kart özel kodları grubu eklendi. Böylece listeye alınacak hareketlere ait stok kartlarının özel kodları da döküm kıstası olarak kullanılabilir hale gelmiş oldu.