Pardus 2008’i bilgisayarımıza kuruyor ve bilgisayarımızı yeniden başlatarak ilk defa açıyoruz. Ve Pardus 2007’den tanıdığımız bir yüz karşımıza çıkıyor: Kaptan Masaüstü, yenilenen arayüzü, güncellenen ve eklenen özellikleri ile bizleri karşılıyor.
“Kaptan Masaüstü”nde ilk adımımızı fareyi yapılandırmak için atıyoruz. Bu bölümde, dosya ve dizinleri açarken kullanacağımız tıklama sayısını ve faremizdeki düğmelerin sırasını ayarlayabiliyoruz. Bunlara ek olarak, eğer faremizde bir kaydırma tekerleğimiz varsa bu tekerleğin hareket yönünü de tersine çevirebiliyoruz. İleri’ye bastığımızda ayarlarımız kaydediliyor ve diğer ekrana geçiyoruz.
Şimdi “panel” ile ilgili ayarlarımızı yapacağız. 4 farklı seçenek arasından panel görünümümüzü belirleyebiliyoruz. Bu seçenekler sırasıyla Klasik, Modern, Transparan ve Yeni Jenerasyon. Ayrıca “Gelişmiş Kickoff stili menü kullan”ı seçerek Pardus menümüzü gelişmiş menü ile değiştirebiliyoruz.
Yaptığımız tüm değişiklikleri tanıtım amaçlı küçük bir önizleme penceresinden görebildiğimiz gibi istersek “Önizleme” tuşuna basarak sistemimizde yaptığımız değişikleri birebir de görebiliriz. “İleri”ye bastığımızda ayarlarımız kaydediliyor ve diğer ekrana geçiyoruz.
Burada masaüstü sayımızı ayarlayacağız. Eğer birçok pencere ile birlikte çalışıyorsanız, bu pencerelerin düzeni sizin için önemli bir konudur. Pardus 2008’in bizlere sunduğu sanal masaüstleri sayesinde artık pencereler arasında kaybolmak yerine belli bir düzen içerisinde tamamen işimize odaklanabileceğiz. Masaüstü sayımızı belirledikten sonra -faremizin tekerleği varsa- fare tekerleğini oynattığımızda masaüstlerini değiştirmek isteyip istemediğimizi belirleyebiliriz. Şimdi “ileri”ye basıyoruz ve böylece ayarlarımızı kaydediyoruz.
Diğer ekranda, seçeceğimiz bir duvar kağıdı ile masaüstümüzü süsleyeceğiz. Bildiğiniz gibi artık geniş ekran monitör kullanan kullanıcı sayısında büyük bir artış var. Bu kısımda aynı resmin hem normal hem de geniş ekranlar için olan versiyonunu görmek mümkün. Bunun için ekranın altındaki “Tüm çözünürlükleri göster” seçeneğine basıyoruz. Pardus 2008’in bizlere sunduğu duvar kağıtlarını denemek istersek üstüne tıklamamız yeterli. Tıkladığımız resim hemen masaüstümüze yerleşecek. “İleri” ile ayarlarımızı kaydederek diğer ekrana geçiyoruz.
Bu ekranda ağ ayarlarımızı yapacağız. Pardus 2008 kullandığı en son kernel sürümü ve sağladığı üstün donanım desteği sayesinde, eğer varsa, ethernet ve kablosuz ağ kartınızı tanıyacaktır. Bağlantı oluşturmak istediğimiz donanımı seçip, ayarlarımızı yaptıktan sonra bağlantımız oluşacaktır. Artık bu bağlantıyı kullanarak internete girebiliriz. “İleri”ye tıkladığımızda ağ ayarlarımız kaydedilecek ve son adıma geçeceğiz.
Son adımımızda paket ayarlarını yapacağız. Paket yöneticisinin sistem çekmecesi içine yerleşmesini isteyip istemediğimizi ve eğer istiyorsak ne kadar sıklıkla güncelleştirmelerin kontrol edileceğini belirleyebiliyoruz. Bunlara ek olarak, katkı deposunu sistemimize ekleyip eklememek istediğimize de karar verebiliyoruz. Bundan sonraki ekran, “Kaptan”ın görevinin sonlandığı ve bizlerin “Görüntü Yöneticisi”, “Tasma”, “Kullanıcı Grupları ve Yardım Sayfaları” gibi uygulamalara yönlendirildiğimiz bir bölüm.
Kaptan ile sistemimizdeki gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra sıra ekran kartı sürücülerimizi kurmaya geliyor. Anılarımızı tazeleyelim: Pardus 2007’de ekran kartımızın modeline uygun paketleri depodan indirip kurduktan sonra nvidia-xconfig komutu verip xorg’u yeniden başlatarak ekran kartı sürücülerimizi yapılandırabiliyorduk. Peki Pardus 2008 için durum nedir? Ekran kartımızın modeline uygun olan paketleri indiriyor ve kuruyoruz. Bundan sonrası Pardus 2007’den biraz farklı. Sonraki işlemler için Pardus 2008 ile birlikte gelen gerçekten yetenekli bir uygulama bekliyor bizleri. Uygulamamızın adı: “Görüntü Yöneticisi”. “Görüntü Yöneticisi”ne Tasma -> Sistem Seçenekleri -> Görüntü Yöneticisi yolu ile ulaşabiliyoruz. Görüntü Yöneticisi’nde iki ana bölüm bulunmaktadır. Bunlar; “Ekranlar” ve “Aygıtlar”dır.
“Ekranlar” bölümü altında, ekranlarımızı algılatabilir, tanıtabilir; ayrıca ekranımızın çıkışı ve çözünürlüğü gibi ayarları yapabiliriz. Eğer birden fazla monitörle çalışıyorsak “Klon Modu”nu ya da “Uzatılmış Mod”u seçerek, ekranlarımızdaki görüntülerin durumunu istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. Ekranlarımızdaki bu büyük değişikliği sadece bir tıkla gerçekleştirdiğimizi hatırlatmak istiyorum :).
“Aygıtlar” bölümü altında ise ekran kartımızı ve ekranımızı yapılandırabiliyoruz. Mesela ekran kartı sürücümüzü güncelleştirmek için yapmamız gereken tek şey, gerekli paketleri yükledikten sonra, Tasma -> Sistem Seçenekleri -> Görüntü Yöneticisi -> Aygıtlar -> Ekran kartı yapılandır yolunu izleyerek donanımımıza uygun olan sürücüyü listeden seçmek ve bilgisayarımızı yeniden başlatmak. Her şey bu kadar basit :).
Diğer Ayarlar
Tüm bu yeniliklerden başka Tasma -> Görünüm ve Temalar yolunu izleyerek de simge seti, pencere, stil gibi ayarları kişisel tercihlerimize göre özelleştirebiliriz. Pardus 2008 elbette ki bunlarla sınırlı değil. Bundan sonrasını keşfetmek sizlere kalıyor. Pardus dolu günler diliyorum :).