Bu metin, Windows ortamından Pardus’a geçmeyi düşünenler için bir “ilk adım” yazısıdır.
Bu nedenle, Windows ortamında Pardus 2008.2 Canis aureus kurulan sürümünün ISO dosyasını indirmeyi, ardından bir özgür CD/DVD yazma yazılımı olan ImgBurn yazılımını indirip kurmayı ve ISO dosyamızı CD’ye yazmayı anlatacağız.
Bu işlemleri hangi ortamda yaptığımızı açıklamak gerekirse, bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz işletim sistemi olarak İngilizce Windows XP Professional Edition ve İnternet tarayıcı olarak Microsoft Internet Explorer 6 kullanıldı.
Pardus 2008.2 Canis aureus kurulum ISO’sunu indirme
pardus adresine girdiğimizde sağ üst köşedeki “İNDİR” resim-yazısına tıklayacağız.
Karşımıza çıkan sayfada “Kurulan” ya da “Çalışan” CD’yi indirme seçenekleri ve bu seçeneklerin altında çeşitli yansı adreslerinin bağlantılarıyla kurulum kılavuzu ve sürüm notları yer almaktadır.
Biz Pardus sunucusunu seçtik. Bu bağlantının üzerine tıkladığımızda karşımıza bir FTP sunucu dizin listesi çıkmaktadır. Biz, /kurulan/200.2/ dizinini Pardus-2008.2-Canis-aureus.iso dosyasını seçeceğiz.
İndireceğimiz dosyanın üzerine tıkladığımızda bize iki seçenek sunulmaktadır.
- a) Dosyayı Çalıştırmak,
- b) Dosyayı Kaydetmek.
Dosyamızı kaydetmek için “Kaydet” düğmesine tıkladığımızda bize dosyayı nereye kaydetmek istediğimiz sorulacak. Dosyayı kaydedeceğimiz yeri seçiyoruz. “Kaydet” düğmesine tıkladıktan sonra dosya indirilmeye başlıyor.
ISO dosyamızı indirdikten sonra sıra, bir özgür yazılım olanImgBurn yazılımını indirmeye geldi.
ImgBurn yazılımını indirmek ve kurmak
Yazılımın İnternet sayfası: www.imgburn.com
Bu sayfayı açtığımızda karşımıza yatay olarak sıralanmış düğmelerde, yazılım ile ilgili bilgiler (Info), haberler (News), indirme bağlantısı (Download), ekran görüntüleri (Screenshot), kullanım rehberleri (Guides), forum sayfası, görüşler (Reviews), bağlantılar (Links) gibi seçeneklere tıklayarak ulaşabileceğimiz bir menü çıkıyor. Amacımız yazılımı indirmek olduğuna göre soldan sağa ikinci sırada yer alan “Download” düğmesine tıklıyoruz.
“Download” düğmesine tıklayınca karşımıza yine farklı yansı seçenekleri çıkmaktadır. Bu farklı yansı adreslerinin konmasının sebebi, eğer indirme bağlantılarından birinde sorun varsa, diğer yansıları deneme şansını sunmaktadır. “BetaNews-Download Now! ” yazılı düğmeye tıklayarak indirmeye başlamadan önce, bu yazılımın sürüm numarasının 2.4.2.0 olduğu ve indirme dosyası büyüklüğünün 1.926 KB olduğu dikkatimizi çekiyor.
Karşımıza yeni bir pencere açılıyor ve biz bu penceredeki “Dowload Now” düğmesine tıkladığımızda bize kaydetmeyi mi, yoksa çalıştırmayı mı istediğimizi soruyor.
Biz “Save” seçeneğini işaretleyerek kaydetmeyi seçiyoruz.
Dosyamız indirilmeye başlanıyor.
İndirme tamamlanınca yüklemenin tamamlandığı haberi veriliyor.
Bu kez, sol baştaki Run (Çalıştır) düğmesine tıklayarak kurulum dosyasını açmak istiyoruz.
Bunun üzerine kurulum sihirbazı açılıyor ve bize Hoş geldin yazısı çıkıyor ve pek sevilen (!) “Next” düğmesine tıklıyoruz.
Bu aşamada bize hem masaüstüne hem de hızlı başlatma paneline program simgelerini yerleştirmek isteyip istemediğimiz soruluyor. Biz hepsine yerleşsin istiyoruz ve bir kez daha “Next” düğmesine tıklıyoruz.
Kurulum bitmeden önce bize bir detay soruluyor. ImgBurn yazılımının düzenli olarak yeni bir sürümünün çıkıp çıkmadığını denetlemesini isteyip istemediğimizi; eğer istiyorsak bunun yapılabilmesi için İnternet bağlantısının sağlanmış olması gerektiğini vurguluyor. Biz “Evet” düğmesine basıyoruz.
Gelen ekranda ImgBurn kurulumunun bittiğini, sihirbazı kapatmak için bitir (Finish) düğmesine basmamız gerektiği belirtilirken, bir yandan da tıklanmış bir minik kutucuk yanında “Run ImgBurn ” belirtisini görüyoruz. Bu belirti bize, “Finish” tuşuna bastığımızda sihirbazın kapanacağını ve ardından ImgBurn uygulamasının başlayacağını anlatıyor.
Uygulama başlar başlamaz, “Beni nereye kurdular? Hangi işletim sistemine? Nasıl bir RAM ortamına? Hangi CD/DVD yazıcılar var burada?” sorularının cevabını arayıp buluyor. Bu bilgiler de ImgBurn log dosyasında sırayla yer alıyor.
Pardus 2008.2 Canis aureus ISO’sunu yazdırmak
Sıra ISO dosyamızı yazmak üzere boş bir CD-R takmaya gelince yazılım bunu da algılıyor ve taktığımız boş CD-R ile bilgileri bize gösteriyor. Bize “ne yapmamızı istediğimizi” soruyor ve biz de “Write image file to disc” seçeneğini işaretleyerek, ISO dosyası yazacağımızı bildiriyoruz.
Şimdi, ISO dosyamızı yüklemek üzere “Source” yazan pencerenin hemen altındaki “Please selecek a file – Lütfen bir dosya seçin” yazısının hemen yanına gidiyor ve açma simgesini tıklıyoruz.
Ve biraz önce indirdiğimiz “Pardus-2008.2-Canis-aureus.iso” dosyasını seçiyor ve “Open” dğmesine tıklıyoruz.
Sıra, yazma hızımızı seçmeye geldi. Sağ alt köşedeki “Settings ” ayarlar kısmından “Write Speed ” yazma hızımızı “16x ” olarak seçiyoruz.
Yazma modunun DAO (Disc-At-Once) olması için ise program menüsünden soldan dördüncü sıradaki “Tools” Araçlar’a gidip, en alttaki “Settings” Ayarlar’ı tıklıyoruz.
Karşımıza bir sürü seçenekten oluşan yeni bir ekran geliyor. Buradan da yine soldan dördüncü sırada yer alan “Write” kutusunu seçiyoruz. Soldaki “Options” Seçenekler’in altında yer alan “Write Type” Yazma Türü mini kutucuğundaki seçeneğini “DAO/SAO ” olarak ayarladıktan sonra sağ alt köşedeki OK düğmesine tıklıyoruz ve yazılımın ana penceresine geri dönüyoruz.
Programın ana ekranının altında, solda yazma simgesi var. Hatta bu simgenin üzerine tıklamak üzere faremizi getirdiğimizde, sarı yardım ekranında “Write” yazdığını görüyoruz. Böylece, bu simgeye tıkladığımızda “Yaz” emrini vereceğimiz anlaşılıyor.
Simgeye tıklıyoruz ve yazma işlemi başlıyor.
Yukarıda “verify” yani denetle seçeneği tıklandığı için, CD yazma işlemi bittikten sonra yazılan veri sınanıyor. Sınama işlemi sırasında Verify” kutucuğunun solunda yer alan “Eject Tray” seçeneğini işaretliyoruz. Amacımız, sınama dæhil tüm işlem bittiğinde, CD’nin çıkarılmasıdır.
Ve işlem tamamlanıyor, CD çıkarılıyor. Ve tekrar giriyor. “Verify” seçeneğini seçtiğimiz için yazılan veri kontrol ediliyor.
Yazılan veri kontrol edildikten sonra işlem tamamlanıyor ve CD dışarı çıkarılıyor. Artık elimizde Pardus 2008.2 Canis aureus kurulum CD’si var.
Biz kurulum CD’mizi 16x hızında ve DAO modunda yazdık. Bilgisayarınızdaki CD/DVD yazıcının hızı daha yüksek olsa da, işletim sistemi kurulum CD’lerinin yazımında 16x üzeri hızlar tavsiye edilmez.
Daha önce bilgisayarımın Windows bölümünde kurulu olan “Nero 7 Ultra Edition” uygulamasını hemen siliyorum. Ve silme işlemine başlamadan önce Nero’nun bilgisayarımda 252 MB yer işgal ettiğini görüyorum. Oysa ImgBurn yazılımı kurulumdan sonra bile sadece 1.57 MB yer işgal ediyor. Üstelik özgür yazılım!